Za nejvýznamnější událost končícího roku označil český prezident Miloš Zeman ruskou invazi na Ukrajinu. „Byl jsem vždy stoupenec korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací, zejména kvůli dodávkám relativně levných energetických surovin. Ale jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním,“ zahájil své poslední vánoční poselství.

Nynější dění na Ukrajině podle něj ohrožuje celosvětovou bezpečnost, takže i českou. „Proto plně podporuji pomoc České republiky bojující Ukrajině a věřím, že tlak svobodných zemí dříve, nebo později přiměje Rusko, aby území Ukrajiny opustilo,“ dodal český prezident. 

Prezident Miloš Zeman na jeho poslední návštěvě Ústeckého kraje, dorazil i do Lukavce na Litoměřicku.
Nástupce Rychetského? Jmenování šéfa ÚS Zemanem vyvolá velké spory, řekl Fiala

Zeman následně zmínil také inflaci, za kterou podle něj může i zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky. „Úroky jsou náklad a náklad se promítá do ceny. Právě proto jsem využil svého zákonného oprávnění a jmenoval jsem jak guvernéra, tak členy bankovní rady z řad odborníků, kteří byli oponenti zvyšování úrokových sazeb,“ vysvětlil. 

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana: 

Zdroj: Youtube

Prezident se posléze vyjádřil i ke státnímu rozpočtu. „Vetoval jsem novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 se šíleným deficitem 375 miliard korun. A domnívám se, že zejména na příjmové straně musí vláda přijmout návrhy ekonomů, které se týkají zejména daňové oblasti,“ upozornil na možné řešení. 

Energetickou krizi, kterou Zeman ve vánočním poselství označil za další z letošních klíčových témat, podle něj vedle ruské agrese významně prohlubuje také „zelený fanatismus“.

Sbohem a šáteček 

Zatímco v první části svého projevu Zeman poměrně stručně zhodnotil uplynulý rok, v té druhé naopak rozsáhle bilancoval 32 let svého působení v české politice. Politickou kariéru totiž rekapituloval zhruba ve dvou třetinách svého necelých 17 minut dlouhého projevu. „Po 8. březnu odejdu do starobního důchodu, budu číst zajímavé knihy a tak trochu budu i vzpomínat,“ nastínil. 

Při shrnutí své politické dráhy Zeman zmínil, že se jako prezident snažil především hájit české národní zájmy: „Musíme si definovat, co to národní zájem je. Česká republika je malý až střední stát, kde 80 procent hrubého domácího produktu je tvořeno exportem. Naším národním zájmem kvůli zvyšování ekonomické výkonnosti a tedy i životní úrovně je podporovat export, prosazovat ekonomickou diplomacii a mít korektní vztahy s pokud možno všemi významnými zeměmi světa.“

Za svou srdeční záležitost pak Miloš Zeman označil vztah s Izraelem.

Manželé Jaroslaw a Karolina K. z Polska dostali v rámci odvolacího řízení shodně osm let žaláře
Milost pro polské šamany soudce překvapila. Kladu si otázky, říká Miroslav Mucha

Doplnil, že jako každý politik se občas setkával přímo nebo zprostředkovaně i se „závistivými a zakomplexovanými nulami“, ať už mezi politickými komentátory, či neúspěšnými politiky. „Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu, naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku.“

Rozloučil se parafrází slov básně Vítězslava Nezvala. „Kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ prohlásil Zeman. Prezident, kterému v minulosti doktoři zakázali kvůli zdravotním problémům kouření a alkohol, v závěru projevu připil divákům číší s červenou tekutinou.

Zeman od začátku svého působení na Hradě přesunul tradiční projev z Nového roku na 26. prosinec. Načasování poselství na Vánoce vysvětlil po svém nástupu do funkce Zeman tím, že chce navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. 

Loni Zeman ve svém poselství podpořil povinné očkování proti covidu-19 jako nejjednodušší cestu, jak potlačit koronavirovou pandemii. Tehdy čerstvě jmenované Fialově vládě doporučil vedle covidu-19 prioritně řešit rozpočtový schodek, ale také ceny energií.