Kdy začne testování zaměstnanců ve firmách?
Oficiálně je znovuzavedení povinného testování všech zaměstnanců stanoveno na pondělí 17. ledna. Pro řadu firem se ovšem nejedná o zásadní změnu – testují své lidi pravidelně už nyní.

Jak často se budou muset podrobit zaměstnanci testu?
V prvních dvou týdnech to bude dvakrát týdně. Přesné dny stanovené nejsou, ovšem mezi testy musí být odstup tří až pěti dnů. Není vyloučeno, že opatření v podobě zvýšené frekvence testování potrvá nakonec i tři týdny. Podle vlády bude záležet na vývoji očekávané epidemické vlny.

Proč dvakrát týdně?
Je to kvůli šíření nové mutace omikron. Ta je oproti verzi delta, jak ukazují data z jiných evropských zemí či USA, až téměř čtyřnásobně nakažlivější. Cílem vlády je pomocí testování zachytit nástup epidemické vlny a zamezit vysokého počtu nakažených v jeden okamžik. 

Tisková konference po zasedání vlády premiéra Petra Fialy, 29. prosince 2021 v Praze. Zprava ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a premiér Petr Fiala.
Vláda kvůli omikronu upravila opatření: kratší izolace a testování zaměstnanců

Vztahuje se povinnost testování i na očkované?
Ano. Testovat se budou muset naprosto všichni lidé, tedy i očkovaní či s prodělanou nemocí Covid-19 v uplynulých 180 dnech. Doposud se ve firmách jednou týdně testují neočkovaní zaměstnanci a ti, kteří neprodělali nemoc.

Platí povinnost testování i pro OSVČ?
Ano. I oni se musí dvakrát v týdnu otestovat antigenním samotestem. Výjimku mají pouze ti, kteří se na pracovišti nesetkávají s dalšími osobami. 

Jakými testy se budou zaměstnanci testovat?
Antigenními sebetestovacími. I když podle některých odborníků mohou být méně citlivé na mutaci omikron, nejedná se zatím o zásadní rozdíl a většinu nakažených by měly antigenní testy odhalit.

Co se bude dít, pokud zaměstnanec odmítne test?
Zaměstnanec má právo odmítnout testování. Firma jej musí nahlásit na krajskou hygienickou stanici a následně budou následovat opatření – dotyčný bude muset nosit respirátor, dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních zaměstnanců. Rovněž se bude muset stravovat odděleně.

Covidové oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Omikron i více testů. V Česku poprvé za 14 dní přibylo přes 10 tisíc nakažených

V případě, že antigenní test vyjde pozitivně: co se bude dít?
Dotyčný zamíří do karantény. Pokud má příznaky nemoci, kontaktuje svého lékaře, následně absolvuje PCR test a v případě potvrzení výsledku je zahájená léčba. V případě, že člověk nemá žádné příznaky, je pouze v karanténě. Pro její ukončení nemusí podstupovat PCR test.

Kolik dnů v karanténě dotyčný stráví?
Od úterý 11. ledna se sjednocuje doba karantény a izolace na 5 kalendářních dnů. „Je to kvůli tomu, že omikron je rychlá nákaza s rychlým nástupem,“ vysvětluje změny ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Do té doby i nadále platí izolace v trvání 14 dnů a sedmi denní karanténa ukončená negativním výsledkem PCR testu.

Lze ukončit pětidenní karanténu dříve než po vypršení termínu?
Ano, a to za předpokladu absolvování PCR testu s negativním výsledkem. Poté se lze vrátit do práce.

PCR testy budou k dispozici všem?
Očkovaní či lidé s prodělanou nemocí se mohou nově nechat otestovat zdarma pětkrát v jednom měsíci. Doposud byl limit maximálně 2 testy. Neočkovaní lidé si musí test i nadále zaplatit.

PCR a Antigenní testování v berounské nemocnici 12. března 2021.
Češi často chybují. Bez PCR testu certifikát nedostanou, potvrdil Válkův resort

Znamená nařízená pětidenní karanténa na základě pozitivního antigenního testu prodělání nemoci?
Ne. Certifikát o prodělaném onemocnění je podle ministerstva zdravotnictví vždy a jedině vystavován na základě PCR testu. Jiná další možnost není. Viz dřívější článek ZDE . Nebude možné, aby lidem po návratu z pětidenní karantény začala běžet půlroční lhůta, kdy i bez očkování mohou do restaurací či na koncerty. To bude i nadále vyhrazeno jen pro očkované a po nemoci.  

Mají očkovaní stále výhodu, že nemusí v případě rizikového kontaktu do karantény?
Tato výhoda končí. Nově budou muset do karantény naprosto všichni - neočkovaní, očkovaní i lidé s prodělanou nemocí v blízké době.

Testování znamená zvýšené náklady pro firmy. Dostanou nějaké peníze?
Antigenní samotesty budou podle ministra zdravotnictví hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a to konkrétně z fondu rezerv. Firmy obdrží příspěvek ve výši 60 korun za jeden test.