Ministryně financí Alena Schillerová v závěrečné řeči hájila deficit ve výši 500 miliard korun tím, že vláda poskytla lidem rychlou a masivní pomoc. „Pomoc nebyla ani rychlá, ani masivní. Proto bylo dosud rozdáno zhruba 17 procent toho, co vláda slíbila,“ reagoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého vládní návrh rozpočtu napovídá, že by k výrazným deficitům mělo dojít i v dalších letech.

Ministryně financí Alena Schillerová
Přídavky na děti by se mohly zvýšit. Ministerstvo připravuje návrh

„Pokud v srpnu přijdete s deficitem menším než 400 miliard, budu příjemně překvapen. Ale i 300 by byl zločin,“ prohlásil Kalousek. „Tato země je schopna zvládnout deficit 500 miliard, ale nikoli 500 v roce 2020, 400 v roce 2021 a 300 v roce 2022. Vy chcete tuto zemi zničit,“ řekl 

Třetí navýšení

Sněmovna na úvod dnešní schůze zamítla návrh, aby se prohloubení letošního rozpočtového schodku na půl bilion korun schvalovalo zrychleně ve stavu legislativní nouze. Jelikož pro tento postup hlasovali převážně jen poslanci koaličního hnutí ANO, předlohu čekají tři čtení. 

Kvůli hospodářským dopadům epidemie koronaviru navrhla vláda již třetí zvýšení deficitu. Ačkoli původně činil schodek rozpočtu pro příští rok 40 miliard korun, později stoupl na 200 miliard a naposledy 300 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová se ve sněmovní rozpravě nechala slyšet, že doufá, že se jedná o poslední zvýšení. 

"Chápu, že někteří z vás patrně považují počet jednání k letošnímu rozpočtu za nezvyklý," uvedla ministryně s tím, že situace je mimořádná a jako taková si vyžaduje mimořádná opatření. Schillerová rovněž připomněla, že podle prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj projde letos česká ekonomika téměř desetiprocentní recesí. 

Stravenky - Ilustrační foto
Peníze místo stravenek. Hospody v rozhodnutí vidí poslední hřebíček do rakve

Původně schválený rozpočet mimo jiné počítal s příjmy 1578,1 miliardy, podle posledního mají být ale o 213 miliard nižší. Původně byly rovněž schváleny výdaje ve výši 1618,1 miliardy korun, nyní ale vzrostly na 1864,8 miliardy. Státní dluh se má letos celkově zvýšit o 481 miliardy.