Třetí v pořadí, akademička Danuše Nerudová, zatím na Pavla i Babiše sice ztrácí, hlas by jí dalo 17,7 procenta voličů. Její podpora ale nadále vzrůstá.

Mezi sedmičku nejpopulárnějších prezidentských kandidátů se probojoval také senátor Pavel Fischer, lékař Marek Hilšer, šéf odborů Josef Středula a podnikatel Karel Janeček. Žádný z nich však nepokořil hranici deseti procent hlasů.

Jak model počítá

Před každými volbami se vyrojí množství průzkumů, které se snaží odhadnout rozložení sil. Čísla publikovaná jednotlivými agenturami se přitom často výrazně rozcházejí. Nejinak je tomu nyní před blížící se volbou prezidenta ČR.

Unikátní model Deníku, tzv. „poll of polls“, proto výsledky průzkumů kombinuje. Zohledňuje přitom jen ty, které publikovaly renomované agentury od letošního září.

O prezidentovi České republiky rozhodne druhé kolo. Utkají se v něm Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel.
Druhé kolo prezidentských voleb: Jak volit, termín, novinky o Pavlovi a Babišovi

Abychom zohlednili fakt, že průzkumy probíhaly v různou dobu a na různě velkých vzorcích populace, nevystačíme si s pouhým aritmetickým průměrem. Vyhlídky kandidátů proto pomocí několika vzorců vážíme. Jednoduše řečeno, čím je průzkum novější a čím má více respondentů, tím více ovlivňuje celkový výsledek v modelu.

Aktuálně je volební model Deníku založen na těchto průzkumech: