"Moc děkuji za podporu ve druhém kole volby, chtěl bych poděkovat pirátkám a pirátům kteří mi důvěru udělili a přijímám ji s pokorou. Je to pro mě výzva a těch se nebojím, věřím že naplníme cíle, které si stanovujeme," uvedl po svém zvolení Ivan Bartoš. 

"Chci, abychom to, k čemu jsme se zavázali vstupem do vlády, naplnili. Je tu deset milionů lidí, pro které tu naši politiku děláme. Aby bylo více svobody a méně buzerace," dodal záhy. 

Poslankyně Helena Válková (ANO) hovoří 10. února 2021 v Praze na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k úpravám exekucí a oddlužení.
Válková končí jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Kvůli postu v opozici

Lukáš Wagenknecht do druhého kola postoupil těsně, nutných 465 hlasů překročil o 19. "Bude teď hodně práce pro nás pro všechny. Musíme spolupracovat a jsem rád, že máme předsedu, který je viditelný," nechal se slyšet po ohlášení výsledků druhého kola.

V prvním kole volby, ve kterém se hlasovalo o takzvané přijatelnosti čtveřice kandidátů na předsedu, nezískali potřebný nadpoloviční počet hlasů ostravský radní David Witosz a někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu.

Piráti si zvolí i místopředsedy 

Prvním místopředsedou Pirátů bude příští dva roky místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. On-line jednání celostátního fóra strany ho zvolilo 156 hlasy ze 735. Další místopředsednické posty obsadili první náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová, zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová a bývalý poslanec Martin Jiránek.

Premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala: Nemůžeme učitelům a dalším přidat víc. Nemáme na to

Kolaja po zvolení poděkoval všem hlasujícím. "Budu se snažit vaši důvěru nezklamat. Chtěl bych požádat úplně všechny, aby se snažili najít v Pirátské straně konsenzus, abychom zase táhli za jeden provaz. Potřebujeme nemířit zbraněmi dovnitř na sebe, ale ven na ostatní," uvedl.

Ve vedení strany se chce snažit propojit priority Pirátů na evropské, celostátní a regionální úrovni. "Budu nadále prosazovat sociálně-liberální politiku strany, která myslí na budoucnost a nezapomíná na lidi," napsal Kolaja na twitteru.

Neúspěšný výsledek voleb 

Bartoš, který stál v roce 2009 u zrodu Pirátů, dovedl stranu ve volbách v roce 2017 do Sněmovny. V loňských sněmovních volbách byl kandidátem na premiéra koalice Pirátů a STAN, která do kampaně vstupovala jako lídr průzkumů, ale nakonec skončila třetí za Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a ANO. Piráti jsou součástí vlády Petra Fialy (ODS), ve které je Bartoš vicepremiérem. Strana má další dva ministerské posty.

Penzijní reforma je podle programového prohlášení jednou z priorit vlády Petra Fialy
Fialova vláda chce zavést třísložkové penze. Není ale jasné, kde na to vezme

Piráti mají kvůli preferenčním hlasům voličů pro koaliční Starosty jen čtyřčlenný poslanecký klub, i když koalice získala 37 mandátů. Bartoš v dnešním kandidátském projevu označil výsledek loňských sněmovních voleb za neúspěch z pohledu pirátských cílů i ideálů. Připustil, že na tom jako předseda nese díl viny. Pád na čtyři poslance podle Bartoše nesmí vzít Pirátům elán.