Nejlepší hamburger je ten domácí. Připravte si vlastní fastfoodové speciality
Proč je tolik oblíbené rychlé občerstvení? Proč jsou spousty lidí ochotny omezit svůj jídelníček na jednoduchá jídla, zpravidla smažená na tuku? Není to jen módní vlna, protože obliba okénkového prodeje je u nás značná už po dlouhá desetiletí.
Párky v rohlíku, hranolky, bramboráky, krokety s tatarkou, to vše známe přece už pěkně dlouho, a rozhodně jsme nemuseli čekat na příchod řetězce McDonald’s. Ten se k nám ze Západu odhodlal po revoluci přijít jako první a další jej brzy následovaly.
Lidi přitahuje jednak jednoduchost — přijít, vybrat si, nečekat, kvapně sníst jídlo a zase jít. Šetří tím svůj čas. A také báječně chutná. Co nekřupe, není žádoucí.
Složení pod kontrolou
Neřešme tentokrát, jak zdravé nebo nezdravé je fastfoodové jídlo, spíše se pojďme podívat na celosvětový fenomén z té lepší stránky — pokusme se vytvořit rychlé občerstvení doma, tedy jinak. Nebude to samozřejmě tak rychlé, jak slibuje název, ale rozhodně to bude chutné. A hlavně budete vědět, jaké ingredience tvoří váš oblíbený pokrm.
Nejoblíbenějšími z fastfoodových jídel jsou párek v rohlíku, pizza, hranolky s kečupem nebo tatarkou, hamburgery všeho druhu, klobásy, bramboráky, smažené obalované kuřecí kousky. Poznejte ale rozdíl a vytvořte si je tak, jak vám je nikde nenabídnou.
Pizza Margherita
Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml vody, 40 ml olivového oleje, 20 g droždí, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 500 g loupaných rajčat v plechovce, 250 g čerstvých cherry rajčat, 200 g mozzarelly, 3 stroužky česneku, koření oregano, bazalka
Postup: Těsto musíte mít připravené z předchozího dne, protože musí odpočívat v lednici. Do větší mísy dejte mouku, sůl, olej a droždí. Robotem vypracujte těsto, které se nebude lepit. Pak jej zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici přes noc. Rozmixujte loupaná rajčata a ochuťte je kávovou lžičkou soli, kávovou lžičkou olivového oleje a polévkovou lžící cukru. Pečicí plech vymažte zbylým olivovým olejem, odleželé těsto vypracujte do kruhu a potřete rajčatovou směsí.
Ozdobte jej plátky mozzarelly, cherry rajčaty překrojenými napůl a lístky bazalky. Troubu rozehřejte na maximum, protože je důležité pizzu upéct rychle, aby správně křupala. Okraje těsta musí být upečené dozlatova – podle toho poznáte, že je pizza hotová.
Domácí hranolky s majonézou
Ingredience: 500 g větších brambor, 1 l slunečnicového oleje, sůl, pepř, rozmarýn, 100 g majonézy, bylinky — kopr, petrželová nať
Postup: Brambory nakrájejte na tenké hranolky. Pak je vložte do ledové vody a nechte deset minut odstát. Vodu pak vylijte a hranolky opravdu důkladně osušte, nejlépe v utěrce. Do pánve nalijte dostatek oleje — nejlépe tak, aby byly hranolky celé ponořené. Důležité je, abyste hranolky vsypali do nerozehřátého oleje, budou pak krásně křupat a mít zlatavou barvu. Při 120°C je smažte asi dvacet minut. Osolte je, až když je necháte v sítku okapat od oleje. Můžete je i opepřit. Ozdobte rozmarýnem. Majonézu smíchejte s rozdrceným koprem, petrželovou natí a sušeným česnekem.
Hamburger v bulce
Ingredience: 600 g mletého hovězího masa, 150 g mletého vepřového masa, plátkový sýr tvrdý, 4 hamburgerové housky, majonéza, listy hlávkového salátu, 1 velké rajče, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 10 ml slunečnicového oleje
Postup: Smíchejte mletá masa a vytvořte z nich kulaté placky ve velikosti, která se vejde do rozkrojené bulky. Maso pak na pánvi, kterou jste jemně potřeli olejem, zpočátku opékejte velmi krátce z obou stran, jen aby se zatáhlo a zůstala v něm šťáva. Pak placky osolte, opepřete, položte na ně plátky sýra a opékejte jen z jedné strany cca 5 minut na mírném ohni. Bulku rozkrojte a půl minuty nahřejte vnitřní stranou na pánvi. Cibuli nakrájejte na kolečka, stejně jako rajče, a vše i s listy salátu a masem naskládejte do bulky. Podávejte za tepla.
Smažené kuřecí kousky
Ingredience: 500 g kuřecích prsou, 200 ml podmáslí, strouhanka, 300 ml slunečnicového oleje, sůl, pepř, sladká mletá paprika
Postup: Kuřecí maso nakrájejte na podlouhlé špalíky. Na půl hodiny je vložte do podmáslí, přimíchejte mletou sladkou papriku. Maso pak nechte okapat a obalte ve strouhance. Olej rozpalte na 140°C a smažte špalíky tak dlouho, dokud nezezlátnou. Můžete je jíst bez přílohy, ale pokud na ní budete trvat, podávejte špalíky například s bramborovou kaší.