On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Dcera má soudně určené návštěvy otce jednou týdně na dvě hodiny. Jedná se o roční dítě, bydlíme 30 km od sebe. Otec si malou vždy vyzvedne a pak s ní jezdí po návštěvách. Musím mu ji – když je nařízená celoplošná karanténa – vydat, nebo bude stačit jeho návštěva u nás doma?

Přinášíme přehled nákazy koronavirem v jednotlivých okresech v České republice.
Koronavirus v okresech: proklikejte si mapu, konečně existují data

Tento čtenářský dotaz přistál v e-mailové schránce Deníku. A vzhledem k tomu, že podobný problém v souvislosti s omezením vycházení řeší více lidí, požádali jsme o vyjádření ministerstvo spravedlnosti. To však nechce podobné věci komentovat. „Toto ministerstvo spravedlnosti jako orgán moci výkonné říct nemůže,“ odmítla upřesnit situaci mluvčí Lucie Machálková.

Úřad tak ponechal rozseknutí této otázky na opatrovnických soudech či Unii rodinných advokátů a ti mají poměrně jasno. „Rozhodnutí soudu platí i v době nouzového stavu. Rodiče by si tak měli předávat děti přesně tak, jak to bylo stanoveno,“ říká předsedkyně unie Daniela Kovářová. Přesto podle ní existují výjimky.

Domluvte se 

Těmi je například situace, kdy rodič s dítětem žije v uzavřené oblasti nebo je třeba některý z expartnerů nemocný. V takovém případě odborníci radí, aby se lidé domluvili na jiném nastavení styku nebo komunikaci přes internet či mobil.

Situace v obchodech během celostátní karantény v Česku.
Zatleskejte i jim. Prodavačky mají „holé ruce“

Domluvu unie radí i tehdy, když si dítě v rozporu s rozhodnutím nebo dohodou nechá druhý rodič u sebe. „Takřka všechny opatrovnické soudy odročují jednání a nařizují nová až na květen. Je tedy vysoce pravděpodobné, že v nynější akutní době se žádné pomoci nedovoláte,“ konstatuje v poradně.

 Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník