Provozovny kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetických nebo masážních salonů mohou počínaje dneškem poskytovat své služby, ale za přísných opatření. Zákazníci se mohou prokázat několika typy negativních testů na covid. Přípustné je i podrobit zákazníka samotestu přímo v provozovně.

Očkování proti koronaviru
Další fáze očkování: Od středy se registrace otevře lidem od padesáti let

Do tříd se dnes ráno vrátí žáci druhého stupně ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnáziích v Královéhradeckém, Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze. Čeká na ně rotační výuka, to znamená, že týden se budou učit ve škole, týden z domova.

Další obchody se otevřou za týden 

V některých částech Česka se rozšiřuje provoz mateřských škol, do kterých mohou nastoupit všechny děti. Už minulý týden se naplno otevřely Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Dnes se k nim přidají také mateřinky v Praze, středních Čechách, Libereckém a Pardubickém kraji. Ve zbytku republiky budou školky ještě týden otevřené jen pro předškoláky a děti zdravotníků.

V Praze a šesti krajích po delší době otevřou také muzea, galerie a památky. Navštívit je bude možné za dodržování striktních hygienických pravidel. Povoleny nejsou skupinové prohlídky.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda schválila velké rozvolnění. Co se změní od příštího týdne

Všechny obchody a služby v Česku budou moci otevřít 10. května, a to bez ohledu na vývoj epidemie, rozhodla ve čtvrtek vláda. Ve stejný den se mají otevřít zbývající mateřské školy a rotační výuka starších žáků by měla začít i ve zbytku země.