V mezitýdenním srovnání klesl počet pacientů s covidem v nemocnicích téměř o tisícovku. I když počet hospitalizovaných klesá, zátěž v nemocnicích je stále velká. Statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří už jsou negativní, ale v nemocnicích stále zůstávají. K dnešnímu ránu bylo volných 28 procent standardních lůžek s kyslíkem. Pro pacienty s covidem-19 bylo určeno 2413 neobsazených postelí.

Denní nárůst nově nakažených byl v mezitýdenním srovnání vyšší už v pátek, kdy byla ale data zřejmě ovlivněna tím, že minulý pátek byl svátek. V tomto týdnu bylo nejméně pozitivních testů na velikonoční pondělí, kdy laboratoře odhalily 1417 nakažených. Naopak nejvíce jich hygienické stanice zaznamenaly ve středu, přes 7000.

Kontroly řidičů na Přerovsku
Konec nouzového stavu: Hranice okresů se otevřou, zoo přivítají návštěvníky

Laboratoře v sobotu provedly zhruba přes 43 500 testů, zhruba o 3000 více než před týdnem. Podíl pozitivních preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, je podobný jako minulou sobotu, dosáhl 0,97 procenta.

U tzv. epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 16,68 na 14,65 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, podíl nakažených na počtu testů klesl z 22,56 na 18,04 procenta.

Nejhorší je podle aktuálních dat situace v okrese Žďár nad Sázavou, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 434 případů na sto tisíc obyvatel. Kolem 400 případů pak eviduje Jihlavsko a Českobudějovicko. Následuje Děčínsko s 389 případy, v tomto okrese hygienici zaznamenali výskyt brazilské mutace a školy tam v pondělí na rozdíl od zbytku země neotevřou.

Zdravotníci v Česku v sobotu aplikovali 27.979 dávek vakcíny proti covidu, nejvíc od prosincového začátku očkování o víkendovém dni. Celkem už lidé dostali 2 068 878 dávek, obě potřebné má 707 878 lidí. Zatím nejvíce dávek aplikovali zdravotníci ve čtvrtek, podle aktualizovaných dat jich bylo 64.649.

Za pátek eviduje ministerstvo přes 62 tisíc očkování. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale v polovině března řekl, že cílem je po Velikonocích očkovat sto tisíc lidí denně. Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné, málo je ale vakcíny.

Konec nouzového stavu 

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo potvrzeno už zhruba 1,58 milionu případů covidu-19. Zemřelo dohromady 27 808 lidí s covidem-19.

V Česku o půlnoci na pondělí po půl roce končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Změna s sebou přináší konec zákazu cestování mezi okresy nebo nočního vycházení. Zároveň se do škol vrací žáci prvního stupně a do školek předškoláci.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Ministr zdravotnictví Arenberger: Vládě navrhnu omezení setkávání lidí

Řada opatření ale zůstává i nadále kvůli stále vážné epidemické situaci platná včetně uzavřených restaurací a většiny obchodů nebo nošení ochrany dýchacích cest. Původně se mělo od pondělí moci setkávat venku až 20 lidí a uvnitř až deset.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného (za ANO) zpřísnil, a tak nadále bude platit, že se venku i uvnitř budou moci potkat maximálně dva lidé.