Dál se ale zvýšilo reprodukční číslo udávající rychlost šíření epidemie, přiblížilo se k hodnotě jedna. Údaj o tom, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, k dnešku stoupl na 0,96. Podobně vysoko byl naposledy 17. března. Jestliže je reprodukční číslo nižší než jedna, šíření epidemie zpomaluje, nad jedna zrychluje.

Od začátku epidemie loni v březnu bylo v Česku potvrzeno víc než 1,581 milionu případů koronaviru. Počet úmrtí s nákazou se k neděli zvýšil na 27 918, v posledních třech dnech zemřelo vždy méně než 100 lidí. Pod stovkou byl před tím denní počet úmrtí s covidem-19 naposledy 20. prosince.

Jan a Ilsa Sedláčkovi. Po prodělaném covid-19 děkují zdravotnickému personálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem za obětavost a záchranu života.
Covid? Utekli jsme hrobníkovi z lopaty, říkají manželé z Ústí nad Labem

Na nedělních 5070 klesl počet hospitalizovaných s covidem-19 v mezitýdenním srovnání téměř o 1300. Zátěž nemocnic ale zůstává vysoká, protože statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří už jsou negativní, ale stále potřebují nemocniční péči. K dnešnímu ránu bylo volných 28 procent standardních lůžek s kyslíkem. Pro pacienty s covidem-19 bylo určeno 2337 neobsazených postelí.

Laboratoře v neděli provedly 43 326 antigenních testů, zhruba o třetinu víc než o týden dřív. Testů PCR ale ubylo na 5622, o týden dřív jich bylo víc než 7000. Podíl pozitivních preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, klesl na 0,47 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou lidé testováni třeba kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil ze sobotních 14,28 na nedělních 8,2 procenta. U diagnostické indikace, což je testování například lidí vykazujících příznaky, podíl nakažených na počtu testů klesl ze 17,77 na 13,87 procenta.

Policejní kontrola na příjezdu z Mostu do Bíliny.
PŘEHLEDNĚ: Nouzový stav skončil. Co se od pondělí smí dělat, a co ne

Nejvíce se nyní koronavirus šíří v okrese Žďár nad Sázavou, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali téměř 425 případů na sto tisíc obyvatel. Následuje Českolipsko s 387 a Jihlavsko s 385 přepočtenými případy. Další v pořadí je Děčínsko s 382 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden. V tomto okrese hygienici zaznamenali výskyt brazilské mutace koronaviru a školy se tam dnes na rozdíl od zbytku země neotevřely.

Očkování v Česku 

Zdravotníci v Česku v neděli rozdali 18 125 dávek vakcíny proti covidu-19. Celkem už lidé dostali 2 089 570 dávek, obě potřebné má 718 765 lidí. Nejvíce dávek od prosincového začátku očkování aplikovali zdravotníci ve čtvrtek, podle aktualizovaných dat jich bylo 65 149. Sobotních 28 790 dávek bylo dosud nejvíce o víkendovém dni. Vláda plánovala po Velikonocích očkovat sto tisíc lidí denně, váznou ale dodávky vakcín.

Sportovní hala. Ilustrační snímek
Zástupce sportu šokovala ministrova otočka. Dodržte slib, vyzývá ČOV

K nedělní půlnoci v Česku skončil nouzový stav, už tak neplatí zákaz cestování mezi okresy nebo nočního vycházení. Oproti očekávání se ale zatím neuvolnila pravidla pro shromažďování. Zachování limitu pro setkávání maximálně dvou lidí venku i uvnitř, které navrhl nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), dnes posoudí vláda. Zároveň se dnes do škol ve střídavé výuce vrací žáci prvního stupně, obnovuje se také provoz speciálních a mateřských škol.