V České republice nyní na 100 tisíc obyvatel připadá za sedm dní 106 nakažených, o pět méně než předchozí den. Údajem se řídí vláda při rozvolňování protiepidemických opatření. Jeho hodnota klesá od března, kdy bylo i více než 800 případů na 100 tisíc obyvatel sedm dní.

Nejlepší situace je momentálně v Karlovarském kraji, kde za uplynulý týden přibylo 40 případů na 100 tisíc obyvatel. V Královéhradeckém kraji jich bylo 42. Naopak nejhůře na tom jsou jižní Čechy se 162 a Zlínský kraj a Vysočina shodně se 160 případy koronaviru na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Snížilo se rovněž takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Podle údajů k protiepidemickému systému PES kleslo k dnešku v ČR z 0,81 na 0,79. Čím níže je číslo pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.

Počet nově nakažených covidem se Česku daří stlačovat dolů.
Časté testy přestanou být zdarma, řekl Arenberger. Také doporučil dovolenou v ČR

Počet hospitalizovaných s covidem se k pátku snížil na 2104, což je nejméně od loňského října. Nicméně statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči dál ale potřebují. V těžkém stavu je 386 pacientů. Dnes ráno bylo v českých nemocnicích volných 28 procent standardních lůžek s kyslíkem, což je nepatrně více než v pátek. Stejný je také podíl neobsazených postelí s umělou plicní ventilací.

Epidemie zpomaluje

Laboratoře v pátek provedly zhruba 133 tisíc testů, nejméně v tomto týdnu. Proti minulému pátku je to pokles přibližně o 28 tisíc testů.

Epidemie v Česku zpomaluje již několik týdnů. Na počátku března přibylo za den téměř 17 tisíc nakažených. Ve středu se poprvé od konce loňského září dostal nárůst pod dva tisíce za všední den. O víkendu klesají počty nových případů i pod 1000, ve volné dny se ale méně testuje.

Od loňského března se v zemi prokazatelně nakazilo 1 644 335 lidí. Z nemoci se jich dosud vyléčilo téměř 1,6 milionu. Naopak s covidem-19 dosud zemřelo 29.647 lidí. Na pátek zatím připadá 15 úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Petr Arenberger: Ve školách se bude testovat i v září

Proti novému typu koronaviru se v Česku od konce prosince očkuje. Zdravotníci dosud aplikovali téměř 3,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má 1,04 milionu lidí. V pátek bylo podruhé za sebou očkováno více než 80.000 lidí. Poslední tři dny tak byly z hlediska počtu očkovaných rekordní. Ve středu dostalo vakcínu 78 753 lidí, ve čtvrtek 86 193 a v pátek 80 531.

Ambicí vlády bylo ale po Velikonocích očkovat 100 tisíc lidí denně. Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné, málo je ale vakcíny.