Od 1. března loňského roku, kdy se v Česku objevili první lidé pozitivně testovaní na koronavirus, už bylo potvrzeno 1 003 657 případů covidu-19. Úmrtí nakažených bylo zaznamenáno za celou dobu epidemie 16 683. Z nemoci se vyléčilo zhruba 894 tisíc lidí. Provedeno bylo dohromady přes 6,3 milionu testů na koronavirus. Z toho bylo téměř 4,7 milionu přesnějších PCR testů a zhruba 1,7 milionu rychlejších antigenních testů.

Lidé, kteří se již dříve nakazili a z covidu-19 se pak vyléčili, jsou po nějakou dobu proti nemoci imunní. Názory odborníků na délku imunity se různí. Například podle studie britské vládní zdravotní agentury Public Health England, která byla zveřejněna v lednu, jsou lidé imunní nejméně pět měsíců po prodělání nemoci. Studie barcelonského výzkumného ústavu IrsiCaixa, zveřejněná loni v prosinci, zase předpokládá délku imunity nejméně půl roku.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Patnáct minut už neplatí. Prymula: Kvůli mutaci se dá nakazit za pár vteřin

Vědci z České statistické společnosti v pondělí uvedli, že Česko neumí získat a zpracovat data o šíření covidu-19. Stát podle nich mimo jiné nemá relevantní informace právě o výskytu protilátek v populaci po prodělání nemoci. Bývalý ministr zdravotnictví a nyní poradce premiéra Roman Prymula v lednu řekl deníku Právo, že covid-19 v Česku prodělaly možná už tři miliony lidí. V dnešních Hospodářských novinách mluvil o stejném čísle i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. "Z našich (modelů) i z modelů jiných skupin, které pracují s otevřenými daty, vychází, že celkový počet nově nakažených je pravděpodobně až třikrát vyšší. Celkem by to tedy mohly být až tři miliony nakažených," řekl deníku.

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Zdravotníci k úternímu večeru podali celkem téměř 295tisíc dávek vakcíny a téměř 55tisíc lidí dostalo obě potřebné dávky. V úterý bylo podáno přes 12tisíc dávek vakcín, skoro o 2000 méně než předchozí úterý.

V úterý bylo provedeno v Česku přibližně 29 tisíc PCR testů na koronavirus a přes 27tisíc antigenních testů. Množství testů bylo zhruba stejné jako za předchozí úterý. Také podíl pozitivních testů byl přibližně stejný jako minulý týden. V uplynulých týdnech podíly pozitivních testů značně kolísají. Od poloviny ledna se pohybovaly v jednotlivých dnech od zhruba 23 procent až po 31 procent.

Rozkolísané jsou i počty lidí, kteří skončili kvůli covidu-19 v nemocnici. Například v sobotu 30. ledna kleslo množství hospitalizovaných na asi 5400, zatímco v pondělí vystoupalo až nad 6100. V úterý zase hospitalizovaných ubylo na zhruba 5800. Od začátku roku, kdy počet pacientů s covidem-19 prudce stoupl až na skoro 7500, ale hospitalizovaných i přes občasné výkyvy postupně ubývá.

Nemoc covid-19 se v posledních dnech nejvíce šíří na Chebsku a Sokolovsku. Za uplynulých sedm dní bylo na Chebsku zaznamenáno v přepočtu na 100tisíc obyvatel 1139 případů covidu-19 a na Sokolovsku 1108 případů.

Reprodukční číslo kleslo

Hodnota protiepidemického systému PES se dnes po předchozích dvou dnech vrátila ze 73 na 70 bodů. Důvodem je pokles zjednodušeného reprodukčního čísla pod 1. Mírně se zlepšily i další tři sledované parametry.

Reprodukční číslo udává, kolik lidí se v průměru nakazí od jednoho nemocného. V neděli a v pondělí bylo reprodukční číslo vyšší než jedna. Podle údajů za úterý, za kterých se dnešní hodnota indexu počítá, kleslo na 0,99.

Do hor především o víkendech vyrážejí zástupy lidí. Podle ministra Blatného je to nebezpečné.
Stovky lidí na svazích? Hory jsou semeništěm nákazy, upozorňuje Blatný

Zatímco díky poklesu reprodukčního čísla ubral index rizika tři body, zlepšení dalších sledovaných údajů se do něj už nijak nepromítlo. Oproti předchozím dnům přitom klesl jak počet nakažených v obecné populaci na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, tak i mezi seniory. Příznivější je i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Stále jich je ale kolem 48 procent.

Bodová hodnota indexu už od poloviny ledna odpovídá čtvrtému stupni rizika, v platnosti jsou ale protiepidemická opatření pro pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale už skóre systému PES není pro určování opatření relevantní. Prioritou je podle něj snižování počtu hospitalizovaných s covidem.