Proti středě klesl díky přírůstku vyléčených pacientů počet aktuálně nemocných o 69 na 4384. U většiny z nich má onemocnění mírný průběh. V nemocnici je s koronavirem 141 pacientů, ve vážném stavu je 12 z nich.

Mariánské Lázně, Ilustrační foto
Dotovaný pobyt v lázních? Češi si už stáhli 75 tisíc poukazů

Množství nových případů souvisí s počtem testů v daném dni. Ve středu laboratoře provedly 4811 testů, což byl druhý nejvyšší počet za poslední měsíc. V úterý bylo testovaných podle aktualizovaných údajů 4116.

Na Karvinsku, které je nyní nemocí nejvíce zasažené, za uplynulý týden zaznamenali zhruba 159 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Číslo proti středečním 154 případům mírně stouplo, ale proti úterním 168 a nedělním 252 je nižší.

Nákaza se na Karvinsku rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a v jejich rodinách. O koronaviru na Karvinsku dnes debatovali poslanci na mimořádné schůzi. Ministr zdravotnictví jim řekl, že se situace uklidňuje a nákaza se tam nekontrolovaně nešířila.

Na sousedním Frýdecko-Místecku, kde kvůli nákaze přerušila provoz společnost DEVA, je za posledních sedm dní zhruba 39 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Na Ostravsku je to 27, na Kutnohorsku 42 a na Jihlavsku zhruba 12 nově nemocných na 100 tisíc obyvatel. Ve většině okresů v Česku se za poslední týden noví nemocní covidem-19 neobjevili.

Mezi kraji bylo zatím nejvíc nemocných zaznamenáno v Moravskoslezském, kde dosud odhalili 3572 případů koronaviru. V Praze je to 2620 případů, naproti tomu v Jihočeském kraji jen 207. S covidem-19 nejvíc lidí zemřelo v Praze, úmrtí tam bylo 109. Nejméně zemřelých evidují ve Zlínském kraji, byla tam tři.

Ministryně financí Alena Schillerová
Volný pád veřejných financí? Schillerová: Nedopustím ho