Situace se letos - i přes deštivé jaro a léto - příliš nezměnila. Vodu musí dovážet i nadále. Studny jsou sice již plné vody, ale bohužel, nekvalitní.

„V některých studnách tím, že vyschly a pak se začaly znovu plnit, došlo ke znehodnocení vody. Voda v nich ztratila kvalitu, takže i nadále si lidé z místní části jezdí pro pitnou vody na obecní úřad,“ vysvětluje starosta obce Rosice Zdeněk Volejník.

Statisíce lidí žijících v bytovkách čeká od příštího roku změna v rozúčtování nákladů na teplo a společnou přípravu vody.
Vyúčtování za teplo čeká výrazná změna. Bytová družstva se zlobí

Pro zhruba 120 lidí žijících ve zmíněné lokalitě se ale začalo blýskat na lepší časy. Obci se podařilo sehnat peníze na výstavbu vodovodu. Navíc při této příležitosti bude položena i kanalizační síť. Celkové náklady ve výši zhruba 40 milionů korun nepůjdou jen z obecního rozpočtu. „Realizovat vše můžeme díky dotacím, které jsme obdrželi od ministerstva zemědělství a státního fondu životního prostředí, stejně tak nám pomohl kraj,“ popisuje starosta obce. Usedlíci by měli mít vodu k dispozici nejpozději koncem letních prázdnin příštího roku.

„Zájem o přípojky je veliký. Veškeré obydlené domy jsou již zasmluvněné. Místní si zažili, jaké to je mít prázdné studny a nemít vodu ani na splachování toalety,“ dodává starosta obce.

Stovky žádostí

Že sucho zůstává i nadále vážným problémem Česka, ukazují čísla o dotačních titulech, které u nás rozdělují dva resorty – ministerstvo životního prostředí (prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR ) a resort zemědělství. Podle jeho dat loni obdržely obce na výstavbu a obnovu vodovodů a kanalizací více než jednu miliardu korun. Délka vodovodní sítě tak dosáhla 79 104 kilometrů, což je o 121 kilometrů více než v roce 2019. Na resort životního prostředí pak dorazilo přes sedm stovek žádostí v objemu 1,1 miliardy korun.

„Obecně největší zájem byl o dotace na vybudování nových zdrojů pitné vody, kde přispíváme částkou až tři miliony korun,“ upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Takové podpory využila například obec Žižkovo Pole (okres Havlíčkův Brod), kde vybudovali novou vrtanou a i šachtovou studnu. V Radostíně (okres Žďár na Sázavou) pro změnu napojili průzkumný vrt na vodovodní řad obce.

Ceny elektřiny a plynu na mezinárodních trzích lámou rekordy. A jejich náhlý vzestup se podle odborníků již brzy promítne i do peněženek českých spotřebitelů.
Elektřina i plyn skokově zdraží. Cena vyroste až o pětinu

I pro příští roky počítá ministerstvo životního prostředí s vypsáním dotačních výzev, a to v rámci tříletého plánu Národního programu Životní prostředí. Na boj se suchem a klimatickou změnou vyčlenilo ministerstvo dalších 759 milionů. Z toho téměř dvě třetiny poputuje právě na posílení zdrojů pitné vody.

Oproti minulým rokům, kdy v Česku téměř nepršelo a již od jara padaly teplotní rekordy, je ten letošní pro nasycení vodních pramenů příznivý. „Letošní léto opravdu přispělo svým charakterem ke zlepšení stavu podzemních vod v České republice. Dostatečný úhrn srážek, který velmi často pokryl celé území republiky a menší výskyt extrémních teplot poskytl prostor pro doplnění podzemní vody,“ dodává vedoucí Oddělení pozemních vod Českého hydrometeorologického ústavu Martin Zrzavecký.