Co je to elektronická známka?

Na rozdíl od papírové samolepky se elektronická známka nikam nelepí. Motorista částku za dálniční kupon (roční, měsíční, desetidenní) zaplatí přes internet nebo osobně na pobočkách České pošty či vybraných benzinkách a zadá registrační značku auta (lidově espézetku), pro které známku kupuje. Po zaplacení se v počítačovém systému ministerstva dopravy spojí vaše platba s konkrétní espézetkou auta. Tím pádem máte zaplaceno a můžete vyrazit.

Jak se známka kupuje přes počítač?

Už nyní fungují speciální webové stránky www.edalnice.cz. Od prosince se spustí prodej. Postup je jednoduchý:

  1. Vyberete si druh elektronické dálniční známky (na rok, 30 dní, 10 dní).
  2. Zadáte „SPZ“ a zemi registrace vozidla (u nás Česká republika).
  3. Vyberete počátek platnosti elektronické dálniční známky.
  4. Případně uplatníte nárok na slevu (vozidla s pohonem na zemní plyn nebo biometan platí poloviční částky).
  5. Zaplatíte a potvrzení o platbě vám poté dorazí do e-mailu. Vozit účtenku u sebe v autě nemusíte. 
Ilustrační foto
Dálnice D4 získala další povolení, k propojení jihu a severu chybí už jen jedno

Jaké platební metody se budou používat?

Půjde o standardní způsoby, jaké jsou dnes v e-shopech. Tedy platba kartou, služby Google/Apple pay a také převod na účet. U převodu je ale většinou delší doba, než se částka připíše na bankovní účet (Státního fondu dopravní infrastruktury). S tím je potřeba počítat, potvrzující e-mail o nákupu známky tedy nepřijde hned. A tedy ani vy nemůžete hned vyrazit na dálnici.

Nemám počítač, kde si známku koupím?

Řidiči, kteří nemají počítač, respektive neumějí platit přes internet, musejí osobně vyrazit na pobočky České pošty nebo na benzinové stanice EuroOil (je jich asi 200 a patří státu). Tam údaje do počítačového systému (tedy hlavně SPZ a začátek platnosti známky) zadá obsluha. Peníze zaplatíte obsluze, dostanete účtenku a můžete vyrazit. Účtenku opět není nutné vozit s sebou ve voze. V okolí státních hranic budou i tzv. kiosky, které vypadají jako „parkovací hodiny“. V nich půjde dálniční kupon rovněž fyzicky koupit. Kiosky jsou cílené hlavně na cizince, kteří si nestačili známku koupit přes internet z domova, ale mohou je používat i Češi.    

Budou se elektronické známky prodávat na všech poštách?

Ano, Českách pošta má nyní 2500 poboček. Navíc o prodej elektronických známek projevilo zájem i zhruba dalších 500 míst, na kterých jsou soukromé pobočky, takzvané Pošta Partner. Cekem půjde skoro o tři tisíce míst.   

Stavba dálniční estakády v Předmostí. Léto 2020
D1 u Přerova má další stopku. Soud vyhověl Dětem Země

Co když se při zadávání údajů pro známku spletu?

To se může stát, třeba když špatně zadáte SPZ. Když si známku kupujete osobně na pobočce pošty či na benzince EuroOil, máte po zaplacení ještě 15 minut, abyste doběhli zpátky k obsluze, a ta údaje opraví. Při nákupu přes internet nebo v kiosku to ale nejde, žádná oprava po zaplacení není možná, zadané údaje si proto pečlivě kontrolujte!

Jaká je platnost nového typu elektronických známek a jaké jsou ceny?

Platnost i cena zůstávají stejné. Roční známka bude stát 1 500 Kč, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Co je ale velká změna: vy sami si určíte přesné datum začátku (a tedy i konce) platnosti dálniční známky. Takže třeba roční známky už nemusejí začínat v lednu, ale  kdykoliv během roku.  Na webových stránkách si rovněž můžete nastavit tzv. notifikaci, tedy, aby vám tři až deset dní před koncem platnosti vaší dálniční známky přišel „varovný“ e-mail či SMS, že je nutné koupit novou známku či už na dálnici nejezdit. Ověřit platnost známky půjde i pouhým zadáním SPZ do počítačového systému. 

Lze odložit platnost známky?

Ano, při nákupu lze začátek platnosti známky odložit až o tři měsíce.

Kdo bude elektronické dálniční známky kontrolovat?

Policie a celníci. Obě skupiny dostanou do aut asi 50 tzv. kufříků s kamerami a počítačem, ve kterém jsou nahrány údaje o zaplacených známkách a konkrétních SPZ. Auto bez zaplacené známky budou detekovat i kamery, které zbyly na dnes už téměř nevyužívaných mýtných branách (mýto pro kamiony se hlídá přes satelit).

Ředitelství silnic a dálnic vykupuje pozemky na trase budoucí dálnice v úseku z Trutnova-Stříteže do Královce.
Poláci staví jako diví, Češi teprve řeší výkup pozemků pro budoucí D11

Zůstává moje nynější papírová známka na okně v platnosti až do konce ledna 2021?

Ano, na tom se nic nemění.

Která auta mají jízdu po dálnici zadarmo?

Stejně jako v letošním roce budou mít dálnice automaticky bez poplatku elektromobily, auta na vodíkový pohon nebo v kombinaci s jiným palivem s emisemi CO2 pod 50 g/km. Dálniční poplatek také nehradí například osoby se zdravotním postižením s průkazem ZTP nebo ZTP/P a zároveň nemusejí toto osvobození ani předem oznamovat.

Jak je to s elektromobily?

Pokud ekologický automobil nemá přidělenu speciální značku EL, musí tzv. osvobození oznámit vyplněním on-line formuláře na webu www.edalnice.cz. Ten bude možné odeslat v elektronické podobě (přes datovou schránku nebo s ověřeným elektronickým podpisem) či v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem poštou nebo také osobně odevzdat v sídle Státního fondu dopravní infrastruktury.