Posledních 100 tisíc nakažených přibylo zhruba za tři týdny. Denní přírůstky případů byly v posledních dvou dnech ve srovnání pracovních dnů nejnižší od 5. října. Pátečních 3206 nových případů čísla vylepšilo, ve čtvrtek laboratoře potvrdily 3254 případů nákazy.

Zpomalování šíření nákazy ukazuje i reprodukční číslo, k dnešku se mírně snížilo na 0,81. V pátek bylo 0,84. Číslo udává, kolik lidí se průměrně nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Epidemie polevuje, když je údaj nižší než jedna.

Do hospody s mobilním telefonem? Brzy to možná bude nutností. Prokazovat, že jsou očkovaní, by lidé mohli pomocí aplikace.
Nový plán otevření služeb: Na koncert či do hospody budou moci jen ti s kódem

Přibylo ale nakažených mezi testovanými. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu testů, vzrostl k pátku na 0,4 ze čtvrtečních 0,29 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl nad 10,5 procenta a je vyšší i než před týdnem. Stejná je situace u diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, podíl pozitivních se zde zvýšil na čtvrtinu.

Spolu s hospitalizovanými s covidem-19 ubylo i těch z nich, kteří jsou ve vážném stavu. V pátek jich bylo 971, méně než tisíc poprvé od konce ledna. Zátěž nemocnic epidemií je ale vyšší. Statistiky ministerstva totiž nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči ale dále potřebují. Přesto se kapacity nemocnic částečně uvolňují. Podle dat ministerstva bylo začátkem dubna volných 16 procent lůžek s plicní ventilací, k dnešnímu ránu 22 procent. Podobně jako začátkem měsíce je volných 28 procent standardních lůžek s kyslíkem.

S koronavirem dosud v republice zemřelo 28 396 lidí, úmrtí v posledním týdnu přibývá méně než sto denně. Před tím byl počet úmrtí za den pod stovkou naposledy loni 20. prosince, letos v březnu se opakovaně dostával nad 200.

Dosavadní denní maximum v počtu aplikovaných dávek vakcín je čtvrtečních 70 651. Ve všech dnech týdne se počet dávek pohyboval nad 60 tisíc. Počty jsou nicméně stále nižší než v polovině března uváděl premiér Andrej Babiš (ANO), který mluvil o cíli očkovat po Velikonocích 100 tisíc lidí denně. Očkování má ukončené 847 356 lidí, potřebné jsou k tomu u nyní používaných vakcín dvě dávky.

Ve středu se otevřely registrace k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu 65 až 69 let. Podleministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) se bude dál postupovat po pěti letech věku. Na konci června bude při očekávaném tempu dodávek vakcín a rychlosti očkování možné otevřít registrace pro lidi nad 40 let.

Arenberger v pátek také uvedl, že Velikonoce navzdory obavám epidemickou situaci v Česku nezhoršily, nutná je ale opatrnost, protože virus je zrádný a situace nadále křehká. Rozvolňování proto podle něj musí být pozvolné a uvážlivé.

Zvládnutá by epidemie podle Arenbergera byla při sto případech nemoci covid-19 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Nynější hodnoty jsou zatím zhruba trojnásobně vyšší.