Poslední tisícovka zemřelých s covidem-19 přibyla za deset dní, v předchozí době nárůst počtu úmrtí o tisíc trval i méně než týden. V posledních čtyřech dnech zemřelo s nákazou méně méně než 100 lidí denně. Před tím byl počet úmrtí za den pod stovkou naposledy 20. prosince, v březnu se opakovaně dostával nad 200.

Před týdnem na Velikonoční pondělí laboratoře v Česku sice potvrdily méně než polovinu počtu případů koronaviru z tohoto pondělka, ve svátky ale stejně jako ve víkendových dnech počet nově potvrzených nákaz snižuje menší intenzita testování. Od začátku epidemie loni v březnu bylo v Česku odhaleno víc než 1,585 milionu nakažených, onemocnění mělo většinou mírný průběh.

Na lůžkách ARO Uherskohradišťské nemocnice pečují o covid pozitivní pacienty v závažných stavech, kteří vyžadují podporu dýchání a dalších životních funkcí.
Krize v nemocnicích ustupuje: Pacientů s covidem ubývá. Lékaři začínají operovat

Reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru je poprvé po více než měsíci vyšší než jedna. K dnešku má hodnotu 1,05, nad jedna bylo naposledy 8. března. Nad touto hodnotou epidemie zrychluje. Jde ale zřejmě o výkyv způsobený nižším počtem testovaných o prodlouženém velikonočním víkendu.

V nemocnicích bylo v pondělí 5348 lidí s covidem-19, zhruba o 150 více než v neděli, ale také o tisícovku méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo 1144 pacientů, nejméně téměř za dva měsíce. Zátěž nemocnic ale zůstává vysoká, protože statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří už jsou negativní, ale stále potřebují nemocniční péči. K dnešnímu ránu bylo volných 27 procent standardních lůžek s kyslíkem, pro pacienty s covidem-19 bylo určeno 2312 z nich. Lůžek s plicní ventilací je pro ně připraveno 247.

Antigenních testů ministerstvo zdravotnictví za pondělí eviduje téměř 173 tisíc, testů PCR víc než 20 tisíc. Jde o obdobná čísla jako ve čtvrtek, před týdnem ve svátek o Velikonočním pondělí se testovalo výrazně méně. Podíl pozitivních preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, klesl na 0,26 procenta. Preventivně se v pondělí začali testovat žáci, kteří se ve střídavé výuce vrátili do základních škol.

V případě epidemiologické indikace, kdy jsou lidé testováni třeba kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z nedělních 7,75 na pondělních 7,2 procenta. U diagnostické indikace, což je testování například lidí vykazujících příznaky, podíl nakažených na počtu testů klesl ze 13,66 na 13,14 procenta.

Nejvíce z okresů je koronavirem nadále zasaženo Žďársko, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 412 případů na 100.000 obyvatel. Následuje Českolipsko s 382 a Děčínsko s 363 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Na Děčínsku hygienici zaznamenali výskyt starší méně nebezpečné brazilské mutace koronaviru, školy se tam proto v pondělí na rozdíl od zbytku země neotevřely.

Zdravotníci v Česku za pondělí do večera aplikovali 54 263 dávek vakcín proti covidu-19, jde o čtvrtý nejvyšší denní počet od prosincového začátku očkování. Vláda plánovala po Velikonocích očkovat 100 tisíc lidí denně, váznou ale dodávky vakcín. Zatím nejvíc v jednom dni bylo 66 067 dávek minulý týden ve čtvrtek. Celkem lidé v ČR dostali 2 148 474 dávek vakcíny, obě potřebné má 742 653 lidí.

Od pondělka se opatření proti šíření koronaviru v Česku řídí pandemickým zákonem, s nedělním koncem nouzového stavu tak už neplatí zákaz cestování mezi okresy nebo nočního vycházení. Pravidla pro shromažďování se ale nezmírnila, dál se mohou setkat jen dva lidé s výjimkami pro členy domácnosti, svatby nebo pohřby. Novinkou je možnost společného sportování až 12 lidí, musí se ale rozdělit do dvojic s nejméně desetimetrovými rozestupy. Od pondělí se také částečně uvolnila protiepidemická omezení pro školy, obchody, farmářské trhy, knihovny nebo zoologické zahrady.