K dnešnímu ránu byla v českých nemocnicích volná čtvrtina standardních lůžek s kyslíkem. Pro pacienty s covidem-19 bylo určeno 2064 neobsazených postelí.

Za tento týden zatím v Česku přibylo 19 289 nakažených. Minulý týden to za stejnou dobu bylo více než 29 tisíc případů. Velký rozdíl ale zkresluje pondělí, které bylo minulý týden standardně pracovní, zatímco tento týden byly Velikonoce. Nárůst případů se tak lišil o více než 5500. V mezitýdenním srovnání ale nárůsty klesaly i v další dny, ačkoliv ne tak výrazně.

Sportoviště se zase otevřou. Možná...
Zpátky na hřiště: Chystaná opatření umožní obnovení sportu, soudí právníci

Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od 27. prosince. Alespoň jednu dávku dosud dostalo 1 971 079 lidí, oběma potřebnými dávkami je očkováno 663 tisíc lidí.

Čtvrteční počet očkovaných byl sice dosud rekordní, v polovině března ovšem premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že cílem je očkovat po Velikonocích 100 tisíc lidí denně. Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné, málo je ale vakcíny. Nyní se v ČR očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

S nákazou dosud v zemi zemřelo 27 617 lidí. Stejně jako zpomaluje epidemie, klesají pomalu také počty zemřelých. Stále však zůstávají denně v trojciferných číslech. Ovšem zatímco v březnu denní počty zemřelých několikrát překročily 200, v dubnu se drží spíše lehce nad stovkou. Na čtvrtek pak zatím připadá 60 obětí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Méně než sto zemřelých s covidem za den bylo naposledy 20. prosince.

Reprodukční číslo nepatrně stouplo 

Na čtvrtek pak zatím připadá 60 obětí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Méně než sto zemřelých s covidem za den bylo naposledy 20. prosince.

Zjednodušené reprodukční číslo nepatrně stouplo z 0,73 na 0,74. Udává průměrný počet lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný. Jestliže je vyšší než jedna, šíření nemoci zrychluje, pokud nižší, epidemie zpomaluje. Pod hodnotou jedna se reprodukční číslo drží nepřetržitě od 8. března.

Testování ve firmách. Ilustrační foto
Testování ve firmách může pokračovat. Soud návrh na jeho zrušení zamítl

Nejvíce se nákaza nyní šíří na severu Čech. Na Českolipsku na za uplynulých sedm dní zaznamenali 379 případů na sto tisíc obyvatel, v sousedním Děčínsku to bylo 354 případů. Přes 300 se tento ukazatel dostal i v několika dalších regionech České republiky. Relativně nejlepší situace je nyní na západě země, na Chebsku bylo v uplynulých sedmi dnech 26 nakažených na sto tisíc obyvatel.