Online reportáž

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ještě v pondělí po jednání vlády řekl, že stát o finanční kompenzaci neuvažuje. "Je to vyšší moc, rozhodnutí státu podle zákona o ochraně veřejného zdraví," uvedl. Premiér se dnes ale vyjádřil opačně. "Počítáme s tím, že stát bude kompenzovat tyhle ztráty," řekl.

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přichází na setkání s řediteli českých nemocnic, kteří jednali 3. března 2020 v Praze o aktuální situaci kolem šíření koronaviru
Koronavirus nezvládáte. Opozice chce od vlády více informací o situaci

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkBabiš dnes řekl, že rozhodnutí o zákazu diváků na Světovém poháru přijala Bezpečností rada státu na základě doporučení hlavní hygieničky Evy Gottvaldové a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Rada podle něj bude ve středu rozhodovat o tom, jak se kvůli koronaviru postaví k dalším masovým akcím.

Mezinárodní biatlonová unie IBU v reakci na vládní rozhodnutí uvedla, že je škoda, že se novoměstské závody pojedou bez tradiční kulisy. "Po čtyři dny ji vytváří přes sto tisíc fanoušků, což ze závodů dělá jedinečný zážitek pro sportovce. Jak ale IBU deklarovala, respektujeme a podporujeme všechna rozhodnutí národních autorit týkajících se opatření proti šíření koronaviru," stojí v prohlášení IBU.

Vláda chce centrálně řídit nákupy roušek pro nemocnice

Ministerstvo zdravotnictví by mělo centralizovat nákupy roušek a respirátorů pro nemocnice a dohodnout se s výrobci na jejich dodávání. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Apeloval také na lidi, aby nenakupovali roušky pro vlastní potřebu, podle něj tyto ochranné pomůcky potřebuje v první řadě zdravotnický personál.

Podle Babiše je třeba vnést řád do zásobování zdravotnických organizací rouškami a respirátory a centrálně ho koordinovat. Ministerstvo zdravotnictví proto podle něj bude sbírat od nemocnic i od samostatných lékařů jejich požadavky na potřebu roušek. Od českých výrobců bude chtít ministerstvo zdravotnictví vědět, jaké mají výrobní kapacity a kolik ochranných prostředků dokážou dodat.

Kam zmizely roušky proti koronaviru?

Premiér také apeloval na veřejnost, aby nenakupovala ve velkém tyto ochranné prostředky. "Respirátory a roušky potřebují lékaři, občané to nepotřebují," řekl. Varoval také před spekulanty, kteří roušky skupují a poté prodávají s přirážkou. I kvůli nim Babiš chce, aby výrobci ochranných pomůcek své produkty neprodávali mimo vládní centrálně řízený systém.

Babiš připomněl, že situací kolem koronaviru se ve středu ráno bude opět zabývat i Bezpečnostní rada státu. Bude chtít řešit přístup k zahraničním turistům, kteří se mohli pohybovat v oblastech zasažených koronavirem. Jednat bude také o dalším postupu ohledně masivně navštěvovaných akcí. Babiš dnes nechtěl předjímat možná opatření, podotkl ale, že Lipsko dnes rozhodlo o zrušení tradičního knižního veletrhu, který každoročně přitahuje statisíce lidí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník