V dobách socialistického Československa se hlavní bezpečnostní, ale zároveň i represivní složka u nás jmenovala Sbor národní bezpečnosti (SNB). Ten se dále dělil na Veřejnou bezpečnost (VB), která dělala to, co obvykle v demokratických státech vykonávala policie, a na zpravodajskou Státní bezpečnost (StB), která bojovala proti vnitřnímu i vnějšímu nepříteli.

Kontrola občanského průkazu příslušníky Veřejné bezpečnosti ve Všetatech v lednu 1989.
Zaměstnání za socialismu? Lidé pracovali pod hrozbou kriminálu

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkTento orgán moci komunistického režimu nechvalně proslul i tím, že proti odpůrcům Komunistické strany Československa (KSČ) používal metody jako vytváření falešných důkazů, mučení, vynucování doznání pod vlivem drog a podobně, ačkoliv to bylo nezákonné.

Ve státě, jehož hranice byly obehnány ostnatými dráty a při jejich nedovoleném překročení jste mohli být zastřeleni, jste si nikdy nemohli být jistí, zda se bezpečnostní složky budou podle zákona opravdu chovat. Tou „slušnější“ částí SNB byly příslušníci VB, tedy obdoba dnešních policistů.

Undergroundový festival v roce 1985 na Třemešku  pořádaný na pětadvacáté narozeniny Antonína Mikšíka.
Nejvlasatější obec za socíku. Tajný festival v Libině rozprášila Bezpečnost

Podle policejního historika Radka Galaše mohl být do služebního poměru u VB přijat československý státní občan starší 18 let, který o přijetí požádal a byl oddán socialistickému společenskému zřízení, byl bezúhonný, dosáhl požadovaného stupně vzdělání, byl tělesně a duševně způsobilý pro výkon služby a vykonal základní (náhradní) vojenskou službu, pokud podléhá branné povinnosti.

Více se dočtete tuto sobotu v magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

V magazínu se dále dočtete:

- Historie: Zimní král Fridrich Falcký

- Poslední revoluce: Jak Havel na Hrad přišel

- Gastronomie: To nejlepší, co můžete mít z fazolí

- Více sudoku, křížovek a soutěží o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.