V Ústeckém kraji ročně zmizí přes tisíc aut, jen necelou čtvrtinu krádeží se přitom policistům podaří objasnit. V posledním týdnu měli štěstí hned dva majitelé odcizených vozů, kteří se opět setkali se svými odcizenými motorovými miláčky. Stalo se tak díky dobré práci policistů a strážníků.

Tři šťastlivci
Při běžné kontrole zaparkovaných automobilů uviděli strážníci v Chomutově daewoo zaparkované na místě pro invalidy, aniž by mělo označení opravňující jej zde stát. Neváhali tedy a zjišťovali o voze podrobnosti.
„Lustrací hlídka zjistila, že vozidlo bylo odcizeno v Praze a je po něm vyhlášeno pátrání," uvedl Vladimír Valenta, mluvčí chomutovských strážníků. Jak se vůz dostal do Chomutova, zatím není jasné.

Od ledna se také pohřešovala kia, jejíž majitel ji omylem zanechal v Bílině na parkovišti i s klíči v zámku kufru. Jeho nepozornosti využil 21letý mladík a spolu se svou 20letou přítelkyní se rozhodli vůz prodat. Rozjeli se do nedalekých Teplic a auto nabízeli. Neúspěšně.

„Proto pokračovali do Mostu, kde opět sháněli kupce. Ani v sousedním městě nebyli úspěšní, vůz tedy odstavili na parkovišti, kde ho další den nalezli strážníci městské policie," informoval Daniel Vítek, mluvčí teplických policistů.

V dubnu měl neuvěřitelné štěstí vozíčkář z Ústí nad Labem, kterému zloděj v noci odcizil speciálně upravenou fabii. 

„Policisté po vozidle vyhlásili celostátní pátrání. Na základě spolupráce s litoměřickými kolegy se podařilo auto vypátrat i s devětadvacetiletým pachatelem v obci Podsedice. Krátce nato bylo vozidlo vráceno majiteli," uvedla tehdy policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Zloději unikají
V Ústeckém kraji zloději letos za prvních pět měsíců (aktuální statistiky za první pololetí 2012 policie ještě nemá k dispozici – pozn. red.) odcizili celkem 416 osobních aut. Oproti stejnému období v loňském roce to bylo o 143 méně. Počty krádeží klesly ve všech regionech kromě Lounska. Tam je naopak o šest případů více. Nejčastěji se vozy kradou v Teplicích a nejméně v Chomutově.

Případů s dobrým koncem, kdy se motoristé znovu setkají se svými automobily nebo policisté aspoň vypátrají zloděje, je ale málo. Kriminalistům se podařilo od ledna do května objasnit v kraji méně než 20 procent krádeží, konkrétně ze 416 jen 78.

Majitelé starších aut, třeste se
Podle výzkumů pojišťoven se v posledních letech změnil vkus zlodějů. „Trendem současnosti jsou krádeže starších vozů na náhradní díly, zatímco v minulosti se zloději více zaměřovali na nové luxusní vozy," řekl Pavel Martynek, vrchní ředitel Úseku pojištění motorových vozidel České pojišťovny.

Nejvíce se již několik roků za sebou kradou škodovky. Tvoří celých 60 procent odcizených vozů. Hned v závěsu se drží Volkswagen s jedenácti procenty a o třetí post se dělí Ford a Renault. Ani barva nenechává lapky chladné. Převážně se zaměřují na šedou metalízu, černou a bílou.

Odcizená auta:

Okres        Krádeže      Objasněno
Děčínsko         61           14
Chomutovsko   40                7
Litoměřicko       54            9
Lounsko          41                6
Mostecko           60             8
Teplicko         102           20
Ústecko           58           14
Kraj             416           78

Zdroj: Policie ČR, odcizená vozidla od ledna do května 2012