Pokud se majitel setká se svým odcizeným autem, tak je to na Děčínsku skoro zázrak. Objasněnost u krádeží aut totiž v posledních letech klesá. I přesto se ale občas objeví příběh se šťastným koncem. Vyprávět o tom může například majitel terénního auta jeep, které našli odstavené v ulicích města děčínští strážníci.

Hlídka na auto narazila při běžné kontrole v Podmoklech. Mělo pražskou registrační značku.

„Auto, které zloděj ve městě odstavil, nemělo za oknem lístek dokazující uhrazení parkovného, strážníci na auto proto nasadili botičku. Při následné kontrole vyšlo najevo, že po autě pátrá státní policie," říká mluvčí strážníků Tomáš Pavlík.

Následoval obvyklý postup: Prověření auta dozorčí službou. V tu chvíli vyšlo najevo, že je po něm od loňska vyhlášeno pátrání. Strážníci proto kontaktovali státní policii.

Nejde zdaleka o první případ, kdy se strážníkům podařilo zjistit odcizené auto.

„V minulosti jsme podobným způsobem zjistili několik odcizených aut. Buď je zloději odstavili v centru Děčína a strážníci je objevili při běžných kontrolách placeného parkovného, případně je odstavili na bezplatných parkovištích, kde byla vozidla delší dobu bez pohybu, nebo na některých odlehlých místech. V tomto směru si velmi ceníme spolupráce s občany, kteří často na podezřelá vozidla upozorní," uvedl ředitel strážníků Marcel Horák.

Velká terénní auta přitom nepatří mezi nejkradenější. Největšímu zájmu zlodějů se těší díky svému velkému rozšíření škodovky, prim pak hrají především oktávky.

Dobrou zprávou je, že loni počet kradených aut na Děčínsku ve srovnání s předchozím rokem klesl, a to téměř o padesát, jenže již tři roky po sobě klesá objasněnost těchto krádeží.

Ještě v roce 2012 objasnili policisté na Děčínsku rovnou čtvrtinu, o rok později klesla již pod jednu pětinu.

V roce 2014 pak policisté objasnili pouhých 22 krádeží osobních aut, tedy 17,7 procenta ze všech krádeží. To se ale ještě může změnit, protože se statistikou z právě skončeného roku mohou zahýbat případy ohlášené v jeho závěru.

Ty se pak mnohdy podaří objasnit v prvních měsících následujícího roku. Ale i přesto jsou krádeže osobních aut trestným činem s nejnižší objasněností.

Vzhledem k nízké objasněnosti je naděje majitelů, že se znovu shledají se svým autem, mizivá. Navíc objasnění krádeže ne vždy znamená také nalezení ukradeného auta.

Jen v roce 2012 byly v celé České republice ukradeny téměř čtyři tisíce škodovek, z toho byla polovina octavií a více než osm stovek fabií.

Kromě krádeží celých aut se zloději zaměřují i na jejich vykrádání. Takových případů řešili policisté jen loni na Děčínsku více než 250, objasnit se jim podařilo 78 vykradených aut. Práci zlodějům přitom velmi často usnadňují samotní majitelé aut. Lákadlem jsou především navigace nebo věci odložené na palubní desce. 
V bezpečí ale nejsou ani věci schované v kufru.