Na policii se však neobrátilo město, ale opoziční zastupitelka Lenka Juricová.

„Podala jsem žádost o prošetření možné trestní odpovědnosti," říká Juricová. Dodala, že se diví, že podobný postup nezvolilo město, které podle ní v celé kauze nepostupovalo správně.

„Situaci jsme konzultovali s právníkem. Pan Jirout ve své funkci ihned po dohodě skončil," říká starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček 
s tím, že město s Jiroutem 
u notáře sepsalo splátkový kalendář.

„Pan Jirout uznal dluh 
a postupně ho splácí. V tuto chvíli městu dluží přibližně 150 tisíc korun," dodává starosta.

Na dotaz, proč město nepodalo na Jirouta trestní oznámení, starosta odpověděl, že by ho mělo podat představenstvo  akciové společnosti. To se ale nestalo. I tak už případ řeší policie.

„Policie se zabývá možným přečinem zpronevěry," řekla Děčínskému deníku policejní mluvčí Petra Trypesová s tím, že v této fázi vyšetřování nemůže k případu sdělit další podrobnosti.

Horáček připustil, že i jeho policie už kontaktovala. Příští týden se sejde představenstvo akciové společnosti, které se bude případem zabývat.

„Pan Jirout udělal chybu, ale draze za ni zaplatil. Myslím si ale, že každý člověk by měl dostat druhou šanci," říká starosta Varnsdorfu s tím, že pro město už někdejší ředitel akciové společnosti nepracuje v žádné funkci.

Jirout vedl REGII jen několik měsíců. Do čela akciové společnosti ho vybrala výběrová komise.

„Vyhrál hlasování a zpočátku se jevil dobře," říká Horáček. „Pak ale došlo k velkému pochybení, které je neomluvitelné," dodává.

Opoziční zastupitelka Lenka Juricová ale zpochybňuje také samotné výběrové řízení na ředitele.

„Budu požadovat předložení zápisu z příslušného výběrového řízení včetně informace, kteří posuzovatelé hlasovali pro člověka, o kterém nevěděli vůbec nic, a kdo jej prosazoval. Nejsem pověrčivá, ale ze třinácti přihlášených to tedy byl věru nešťastný výběr," napsala Juricová na své webové stránky.

Případ pochybení ředitelů
v čele firem není na Děčínsku nic výjimečného. Loni Děčínem otřásla kauza ředitele Technických služeb Děčín, který spáchal sebevraždu. Stalo se to poté, co společnost, pracující pro Děčín, začali prověřovat kriminalisté. Ve společnosti mělo údajně dojít k velkému rozkrádání šrotu. Zmizelý šrot měl pocházet 
z rumburského závodu firmy Benteler.