Zatímco v noci spíte, vleze k vám do bytu cizí člověk a bere, co mu padne pod ruku. Až po probuzení zjistíte, že vám chybí věci a je zřejmé, že u vás byl nevítaný host. Mohou vás jen napadat hrůzné myšlenky, co vše se mohlo stát. Scénář nahánějící husí kůži je ale skutečný. Nedávno jej zažilo několik lidí z Jílového.

Ke vloupáním do minimálně čtyř bytů došlo jedné noci koncem dubna v Jílovém. Zloděj nebo několik pachatelů vlezlo do bytů a brali první věci, které našli. Nejčastěji šlo o peněženky. V jednom případě zloděj ale ukradl dokonce i klíče od auta, ve kterém následně odjel.

"Našim naštěstí ukradli "jen" peněženky, pak je nejspíš vylekal pes a zdrhli. Hlavně, že se nikomu nic nestalo. Nechci vidět, kdyby se náhodou někdo probudil a načapal je," napsala na facebook Markéta Hubertová. Na sociální síti se totiž kvůli nepříjemné události rozpoutala diskuze.

Zelený autobus. Ilustrační foto.
Na Děčínsku hrozí kolaps autobusů, Ústecký kraj se nedohodl s dopravcem

V bytech nedaleko prodejny Coop, které si zloději vybírali, se jejich majitelé na noc nezamkli. Lapkové tak měli poměrně snadnou cestu dovnitř, kde kradli věci hlavně z předsíní. Šlo o peněženky včetně platebních karet, svazky klíčů i jiné cennosti.

Podle našich informací šlo v jednom z případů o škodu až 150 tisíc korun. Zloději ukradli peněženku i klíče od auta. PIN kód k platební kartě našli přímo v peněžence, a tak neváhali z bankovního účtu vybrat peníze. Odvezli si také auto.

Kdo za nočním vloupáním do bytů stojí, zatím není jasné. Případem se nyní zabývá policie.

Ukliďme Česko na Děčínsku ještě neskončilo, pokračuje i v květnu.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

"Jedná se o případ rozsáhlejšího charakteru, na kterém kriminalisté v těchto chvílích intenzivně pracují. S ohledem na probíhající úkony trestního řízení nelze nyní poskytovat bližší informace," řekla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Vloupání do bytu na Děčínsku nepatří mezi nejčastější trestné činy, o zanedbatelná čísla ale nejde. Za první dva měsíce letošního roku došlo k dvaceti vloupačkám do obydlí, z toho téměř polovinu případů řešili policisté na Varnsdorfsku. Loni se ve stejném období stalo o pět případů méně, předloni o tři méně než letos.

Za celý loňský rok řešila policie 87 případů vloupání, k nejvíce z nich došlo v západní části okresu, která podle statistik serveru Mapa kriminality zahrnuje celou levobřežní část Děčína, včetně Jílového. Předloni došlo k 83 případům, nejvíce z nich se stalo na opačné straně Děčína, v pravobřežní části. Oproti roku 2015, kdy došlo ke 107 vloupáním do obydlí, jde o značný pokles.

Šance, že policisté zloděje v Jílovém dopadnou, je ale poměrně vysoká. Policii se podařilo objasnit 73 procent všech loňských případů vloupání do obydlí v západní části okresu.

Požár auta v Jílovém.
FOTO: V Jílovém shořelo auto. Nikdo nebyl zraněn