Večerní ulicí v ústecké čtvrti Neštěmice se ozývá rána. V zaparkovaném autě před domem v tu chvíli vyhasíná lidský život. Muž se tady střelil pistolí do hlavy. „Při příjezdu naší posádky na místo už nejevil známky života,“ popsal mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Případ z krajského města z minulého týdne poukázal na smutnou skutečnost. Od začátku letošního roku spáchalo sebevraždu v Ústeckém kraji už 60 lidí.

Policejní statistiky ale nemusí být kompletní. „Jsou to případy, u kterých už policisté vyšetřování uzavřeli. Další stále šetříme a čísla tak očekáváme vyšší,“ doplnila krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Ilustrační foto.
Sebevražda se stala v Neštěmicích, muž se střelil v autě do hlavy

Právě Ústecko v žebříčku počtu sebevražd vede, následují ho Litoměřicko a Lounsko. Jak je z policejní evidence zřejmé, dobrovolný odchod ze světa volí většinou muži. To potvrzují kompletní statistiky z loňského roku, kdy v Ústeckém kraji ukončilo svůj život 112 lidí – 85 mužů a 27 žen. Z celkového počtu pak největší část tvořili starobní důchodci a lidé bez zaměstnání, následovaní dětmi a studenty. Největší skupinou byly osoby nad 70 let, celkem 24 lidí za celý kraj.

PŘEVLÁDÁ OBĚŠENÍ

Zastřelení nepatří mezi typické způsoby, které si obyvatelé v kraji vybírají k odchodu ze světa. Převládá oběšení, udušení či uškrcení, následuje požití drog nebo léků a poté skok pod vlak. Naštěstí ne vždy ale dotyčný muž nebo žena svůj čin dokoná. To byl i případ z listopadu z Chomutova, kde se 23letý mladík pokusil o sebevraždu. S provazem lezl na sloup elektrického vedení, na kterém se hodlal zřejmě oběsit. Nakonec skončil v péči lékařů na psychiatrii.

Náměstek léčebně preventivní péče Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice Tomáš Turek rozděluje příčiny sebevražd hned do několika skupin. Patří mezi ně nejrůznější druhy depresí, ale třeba i návykové látky. „Deprese reaktivní jsou reakcí na vnější nečekané situace. Například tragické události v životě, jako je úmrtí blízké osoby, v nás vyvolávají depresivní příznaky. Mezi vnitřní deprese zase řadíme ty, jejichž příčinou je dysbalance neurotransmiterů, tedy látek, jež se v mozku nacházejí,“ zmiňuje Turek.

Nemocnice Rumburk.
Nemocnice v Děčíně a Rumburku si navzájem pomohou

Mezi klienty psychiatrické nemocnice jsou podle jeho slov ale i lidé, kteří se pokusili o tzv. bilanční sebevraždu. „Jde o případ, kdy je člověk nemocný nevyléčitelnou nemocí, například rakovinou, a nachází se v posledním stadiu nemoci. Ví, že jej čekají už jen bolesti a utrpení,“ popisuje Tomáš Turek.

V neposlední řadě jde o sebevraždu z psychotické motivace související s duševní poruchou. „Bludy či halucinace vedou pacienta k tomu, aby si ublížil. Může být též pod vlivem návykových látek, které mu vlastně „dodají odvahu“,“ doplňuje Turek. To koneckonců ukazují i čísla za loňský rok, kdy motivem sebevrahů byly podle policie nejčastěji psychické problémy a fyzická onemocnění. Nejkritičtějším měsícem je podle statistik květen.

O pacienty pečuje v Horních Beřkovicích na Litoměřicku celý tým příslušných oddělení. „V čele tohoto týmu je vždy lékař – psychiatr, nedílnou součástí týmu je taktéž psycholog, zdravotní a sociální sestry či terapeuti,“ vysvětluje Turek.
Péče o sebevrahy probíhá ve dvou rovinách. První je farmakoterapie a druhá psychoterapie. Nejefektivnější je kombinace obou metod.

MLUVTE O TOM

Vysoká čísla sebevražd nenechávají odborníky vůbec v klidu. Podle nich je důležité, aby lidé v případě depresí svůj stav co nejdříve podchytili a nebáli se s ním seznámit lékaře či příbuzné. „Jako prevence je v první řadě důležitá duševní hygiena, umění pracovat se stresem a psychickou zátěží. Nezbytné zůstává rovněž dodržování režimových opatření, tedy pravidelné užívání medikace, pokud je lékař předepsal, nevysazení bez konzultace s lékařem, dále psychoterapie, pokud je doporučena, a vyvarování se návykových látek včetně alkoholu,“ podotýká Turek.

Pokud se potíže a myšlenky na skoncování se životem stupňují, je dle Tomáše Turka neprodleně nutné vyhledat odborníka. „Tím je psychiatr. V těchto situacích je důležité také dát na radu blízkých, důvěřovat jim a brát od nich vážně slova o tom, že se něco děje,“ doplňuje Turek.

Uzavřené případy sebevražd za rok 2018(leden až 7. prosinec 2018)
Děčínsko – 8 mužů
Chomutovsko – 5 mužů + 2 ženy
Litoměřicko – 9 mužů + 1 žena
Lounsko – 7 mužů + 3 ženy
Mostecko – 7 mužů + 2 ženy
Teplicko - 4 muži
Ústecko – 12 mužů
Celkem 60 lidí

Policie pátrá po pohřešované seniorce.
Seniorka z Děčína odešla do kostela, domů se nevrátila. Pátrá po ní policie