Byl pátek večer, skupinka dívek školního věku mířila na svůj kroužek. Prošla podchodem pod nádražím, minula několik lidí stojících opřených u východu z podchodu o zábradlí. Když v tu chvíli k jedné z dívek přiskočil muž, chytl ji zezadu a natlačil na nádražní zeď. Policie bližší detaily útoku nechce kvůli probíhajícímu vyšetřování a především věku napadené více komentovat.

„Muž byl krátce po činu zadržen a předán policistům. V sobotu jsme 22letého muže obvinili ze zločinu znásilnění ve stádiu pokusu, který byl spáchán na nezletilé osobě,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová. Policie zároveň podala policie podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby. Státní zástupce se s podnětem ztotožnil a návrh na vzetí do vazby k děčínskému soudu podal.

Lidé i domy kolem silnice I/13 trpí. Obyvatelé jednoho z nich se proti tomu rozhodli protestovat alespoň formou cedule, která říká: Tento dům ničí značný provoz tolerovaný státem.
Kraj chce zrychlit „třináctku“. Někde by mohli řidiči trochu přišlápnout plyn

Přestože je útočník poměrně mladý, není pro policii neznámý. Již několikrát stál před soud za násilnou i majetkovou trestnou činnost.

K nejhoršímu nedošlo jen díky duchapřítomnosti jiné, patnáctileté dívky. „Naštěstí další členka cestou na kroužek toto zahlédla a vydala se cíleně pro mého přítele na kroužek požádat o pomoc. Můžeme být rádi, že přiběhl včas, dotyčného chytil, zpacifikoval a zavolal policii,“ napsala na facebooku vedoucí napadené dívky.

Tu ale nepříjemně zaskočilo něco jiného. Podle jejích slov totiž napadení vidělo mnohem více lidí, než jen dívka, která utíkala pro pomoc. Několik lidí stálo i u východu z podchodu. „V této situaci se mohl ocitnout úplně každý z vás. Vy, vaše dítě, žena. To je tak těžké v dnešní době zvednout telefon a zavolat pomoc?“ nechápe absolutní nezájem lidí pomoci napadené školačce její vedoucí.

Pomoci je snadné

Pomoci je přitom podle policejní mluvčí velmi snadné. „Záleží na situaci, jak ji řešit. Úplně nejjednodušší je sáhnout do kapsy pro mobil a zavolat na linku tísňového volání,“ řekla Alena Bartošová.

Takový postup doporučují také odborníci na sebeobranu. „Na kurzech říkám, že nemohu vědět, zda to jsou kamarádi, kteří se pošťuchují, nebo opravdu jde o život. V každém případě radím volat policii, která dorazí během chvíle. Hluboce smekám před mužem, který do toho v tomto případě vlítnul,“ řekl instruktor sebeobrany Jiří Omaník. Napadeným ženám pak radí aktivní obranu, tedy krom křiku například údery do citlivých míst jako jsou uši, oči nebo genitálie.

Hosty talkshow Silný řeči byl Jindřich Šídlo a Vojta Kotek.
FOTO: Jindřich Šídlo a Vojta Kotek vedli Silný řeči

Prostor za nádražím nebudí v lidech pocit bezpečí. Je poměrně tmavý, navíc kvůli nádraží odtržený od zbytku Podmokel. V době, kdy tudy chodilo kvůli stavbě Vilsnické spojky poměrně hodně lidí mířících do Tesca nebo továren, tam ráno a večer pravidelně hlídkovala městská policie. Strážníky je tu možné vidět pravidelně i nadále. „Děláme v této oblasti namátkové kontroly, které budeme dělat častěji,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

K obtěžování školačky došlo před čtyřmi lety také z druhé strany nádraží, u obchodního domu. Útočník nakonec dívce dal facku a utekl.
Podle serveru mapakriminality.cz došlo v posledním roce v okrese Děčín k šesti znásilněním, z nichž všechna byla objasněna.