Kvůli podvodnému emailu přišla firma z Českolipska o více jak milion korun. Stala se obětí podvodníků, kteří provádějí takzvaný cílený phishing.

„Konkrétní firmy si pachatelé vytipují z veřejně dostupných zdrojů, seznámí se blíže s jejich strukturou a potom odešlou podvodný email účetní nebo sekretářce, který vypadá jako email od ředitele firmy. První zpráva obsahuje dotaz na stav devizového účtu a když dostanou odpověď, následuje pokyn k vyplacení peněz na zahraniční účet,“ vysvětlila mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Tento týden se případ s výše popsaným scénářem odehrál na Českolipsku. V pondělí kolem poledne přišel do služební emailové schránky zaměstnankyně, která má v poškozené firmě na starost platební styk s klienty, email od jejího ředitele s dotazem, zda mají na devizovém účtu dostatek hotovosti, aby mohli uskutečnit platbu do zahraničí ve výši 45 000 euro, která spěchá.

Hlavní líčení u českolipského soudu s obžalovaným Rumuny.
Trojici z rumunského gangu poslal českolipský soud do vězení. Padělali i pasy

„Žena odpověděla kladně a ještě upřesnila zůstatek na účtu. Vzápětí došel od ředitele druhý email s pokynem k provedení této platby s platebními údaji. Peníze žena převedla kolem 13. hodiny. Až teprve potom se setkala se svým ředitelem osobně a tehdy vyšlo najevo, že tyto emaily nepsal on,“ popsala Baláková.

Fakt, že peníze odchází do zahraničí,  snižuje schopnost bank neoprávněnou platbu zablokovat. Jedinou efektivní obranou proti takovým podvodům je prevence. Ta spočívá v nastavení bezpečné interní komunikace ve firmě a v kvalitním zabezpečení e-mailů.

Pomůže ale i jednoduchá rada. „Pokud přijde do účtárny email s pokynem ředitele k provedení platby ve prospěch nového zákazníka, ověřte si ji u něj  jiným způsobem než emailem, tedy osobně nebo telefonicky,“ vyzývá policejní mluvčí. Ověřování plateb policie doporučuje také v případě, že stálý zákazník žádá emailem o zaslání platby na jiný účet, než který dosud užíval.

Podle Balákové eviduje policie v Libereckém kraji už několik podobných případů.