Spletitý a rozsáhlý případ přepadávání benzínek, vyhrožování, zastrašování 
a intrik, do nichž podle obžalovaných měla být zapletena 
i děčínská policie, začal ve čtvrtek ráno rozplétat děčínský okresní soud. Proti sobě stanuli mladíci Jan Kozel, Petr Vinčálek, David Přáda a Jiří Chlum na jedné straně, a Jaroslav Kubička na straně druhé.

Kozel tvrdí, že spolu se svými druhy přepadl dvě benzínky v Děčíně (na Kamenické ulici a u Tesca)  proto, že ho k tomu Kubička nutil a vyhrožoval mu. Ač se tvrzení stran o tom, jak přepadávání probíhalo, různí, na jednom se všichni obžalovaní shodnou: Že v tom byla zapletená policie.

Kozel tvrdí, že krátce poté, co se s Kubičkou seznámil, na něj začal „děčínský boss" tlačit, aby pro něj konal trestnou činnost. Kozel, jemuž tehdy nebylo ještě osmnáct let, dostal strach a nakonec souhlasil. Nejprve vyloupil ještě 
s jedním komplicem benzínku u Tesca, potom benzínku na Kamenické ulici. Tady ho ale přímo při činu zatkla policie. Podle Kozla jí dal Kubička echo, byl s ní prý domluvený. To u čtvrtečního soudu řekl 
i sám Kubička – tvrdil, že s policií spolupracoval. S jedním policistou si psal i SMS zprávy. Dva z obžalovaných jeho svědectví potvrdili, prý je četli.

Rozmotat celý případ nebude nijak snadné, už jen proto, že například chybí důležitý kamerový záznam z přepadení benzínky na Kamenické ulici.

„Soudkyně řekla, že se ztratil," zlobí se Kozel. „Chtěli jsme ho vidět, ale neviděli," dodal 
s tím, že mu to připadá minimálně podivné.

Absenci kamerového záznamu budou muset nahradit výslechy svědků. Vypovídat bude i matka Jana Kozla.

„Já jsem celé vyšetřování vlastně odstartovala. Vyhrožovali mi totiž," řekla před začátkem soudu s tím, že ji jednou málem přejelo auto. Ostatně byl to prý právě strach
o matku, který Kozla nutil 
s Kubičkou spolupracovat. Ten měl Kozlovi údajně vyhrožovat, že se jí něco stane. Kubička měl Kozlovi – a nejen jemu – vyhrožovat také pistolí.

Čtěte: Zpověď mladíka: Vyhrožovali 
mi pistolí, stříleli do vzduchu…ZDE…

U děčínského soudu se tak rozhořel boj právníků a státního zástupce. Kozel je obviněn z loupežného přepadení
a hrozí mu až pět let vězení. Jeho komplicové jsou obvinění ze spolupachatelství na přepadení. Kubička, který je 
v současné době ve vazbě 
a k soudu ho přivedla eskorta
v poutech, bude muset u soudu vysvětlovat mnohem více, než jen svůj spor s Kozlem a jeho druhy. Loni byl totiž v Děčíně zatčen zásahovou jednotkou.

Psali jsme: V Děčíně řádil nebezpečný gang, přepadal benzínky…ZDE…

Gang, jehož součástí měl Kubička být, má mít na svědomí celkem sedm loupežných přepadení: Pět na Děčínsku, dvě v Litoměřicích. Většinou šlo o čerpací stanice; v Děčíně má ale skupina lupičů prsty také v přepadení České spořitelny na Husově náměstí, odkud si odnesla 330 tisíc korun. Celková škoda ze všech přepadení činí 400 tisíc korun.

„Loupeže byly spáchány 
v roce 2013 od 25. září do 27. listopadu," uvedl před několika měsíci děčínský kriminalista Martin Hlava.

Sám Kubička se z vazby obrátil na redakci Děčínského deníku s tím, že sepíše, jak se všechno stalo. Napsal dva dopisy, ani v jednom ale nebyl konkrétní. Druhý dopis v nezkrácené verzi najdete pod článkem.

Slibovaný třetí dopis, v němž sliboval popsat praktiky policie, zatím redakce neobdržela.

Také Kozel strávil několik měsíců ve vazbě. Z té byl ale propuštěn a je, podobně jako jeho komplicové, souzen na svobodě. Do vězení se vrátit nechce a tvrdí, že pokud by odešel od soudu s podmínkou, rozhodně by ji neporušil.

Co napsal Jaroslav Kubička?
Dobrý den přeji redakci Děčínského deníku,
jako první bych chtěl poděkovat za předání mého vzkazu mé milované ženě Karolíně se synem Jarouškem.
Rozhodl jsem se, že budete první tisk, co bude znát celou pravdu o nejedné kauze z Děčína, ale taky Litoměřic, Jílového a Ústí nad Labem.

Vím, že po tom, co všechno vám napíšu v dalším velkém dopise, skončím možná na věky věků ve vězení, ale po tom, co na mě udělala boudu Policie ČR (kriminálka) a státní zástupce Lubomír Dolana…

Je čas vyložit karty na stůl dřív, než bude pozdě, nebo než mě umlčí normálně, jako třeba pana Václava Vejšického a další, které budu komentovat v dalším již zmiňovaném dopise (doufám, že vám tento dorazí)!

Proto vás žádám o poslání dvou velkých obálek bez známky – jako potvrzení doručení tohoto dopisu, které potom předám svému advokátovi a on se postará, aby to, buď skrze mojí milovanou ženu, nebo sám on, dostal 
k vám do redakce.

Pokud souhlasíte, myslím, že toho bude dost ke čtení. A popravdě si myslím, že se vám hodně věcí spojí, co se za pár let odehrály.

Příběh podle pravdy začnu již psát dnes a pokusím se vypsat všechna jména a data, jak to půjde – bylo toho opravdu hodně!
Jaroslav Kubička


Poznámka redakce: Toto byl druhý, a zároveň poslední dopis Jaroslava Kubičky. Do redakce ho poslal na začátku března letošního roku. Co v něm slíbil, zatím nesplnil, další dopis nedorazil.