Na soudě vybouchne během šesti let bomba. Takovou zprávu oznámil anonym na ústřednu děčínského okresního soudu.

Soudní budovu muselo opustit na sto čtyřicet lidí „Na místo přijela policejní hlídka i s psovodem, jehož pes je specialistou na vyhledávání výbušnin. Nic nenašli,“ řekl děčínský policejní mluvčí Ladislav Cvik. Doplnil, že v současné době policisté zjišťují, kdo na soud volal.

„I v souvislosti s tím, k jakému teroristickému masakru došlo v indonéské Bombaji, nemůžeme brát podobné výhrůžky na lehkou váhu,“ reagoval na zprávu o umístění bomby v budově děčínského okresního soudu jeho předseda Miroslav Kureš. Bezprostředně poté, co policisté ukončili prohlídku soudní budovy a žádnou výbušninu nenašli, se vedení soudu sešlo na mimořádné poradě.

„Dohodli jsme se na přijetí některých opatřeních, která poněkud zpřísní provozní podmínky soudu. Z chodeb například zmizí odpadkové koše, které by se mohly stát místem pro uložení nějaké bomby nebo výbušniny,“ dodal Kureš.

Velitel Justiční stráže zároveň dostal pokyn, aby se strážci při svých kontrolách budovy více věnovali nejrůznějším zákoutím, která by potencionální pachatel bombového útoku mohl rovněž využít k uložení trhaviny. K obtížně kontrolovatelným místům patří prostory za výtahem, kde zřejmě správa soudu nechá nainstalovat mříž. Soud má také k dispozici už lepší technické vybavení, jehož prostřednictvím může justiční stráž kamerami monitorovat dění v jednotlivých částech budovy.

„Riskantní jsou právě místa s volnějším přístupem buď účastníků řízení a nebo veřejnosti. Tedy soudní síně a chodby. Přijde-li si někdo vyřizovat nějakou záležitost do správních kanceláří, těžko by tam mohl nepozorovaně odložit nějakou trhavinu,“ dodal šéf děčínského okresního soudu s tím, že některá ochranná opatření nelze blíže specifikovat a zůstanou interní záležitostí.