Lékařka Hana Froňková, která pečovala o některé údajné oběti, považuje jejich úmrtí za přirozené. Bývalá hlavní sestra označila Marešovou za profesionála, podle staniční sestry se nechovala k pacientům vřele. Marešová podle obžaloby zabíjela pacienty draslíkem, hrozí jí až doživotní trest.

Froňková pečovala o dvě údajné oběti Marešové. V obou případech se kloní k tomu, že pacienti zemřeli v důsledku závažného zdravotního stavu.

„Nevidím nic abnormálního. Dokonce nevím, proč je tento případ zpochybňován," řekla Froňková po pročtení zdravotní dokumentace s tím, že úmrtí seniorky z ledna 2010 podle jejího názoru odpovídalo vážnosti stavu.

Podobně to podle lékařky bylo i v případě muže, kterého Marešová podle obžaloby usmrtila loni v březnu. Dlouhodobě nemocného muže přivezla záchranná služba do nemocnice v bezvědomí. Podle odběrů lékaři usoudili, že jde u něj selhávaly ledviny. Pacient navíc dostával transfuze.

„V transfuzích jsou konzervační prostředky obsahující kalium," vysvětlila Froňková, která připustila, že muž mohl zemřít v důsledku vysoké dávky draslíku. „Byl to senior ve vážném stavu, zhoršoval se postupně několik dní. Nemůžu říct, že by toto úmrtí pro mě bylo překvapující," dodala Froňková.

Za vzdělanou sestru označila u soudu Marešovou tehdejší hlavní sestra nemocnice Slavomila Danyiová. „Za sedm let mého působení ve funkci jsem na ni (Marešovou) nedostala nic negativního. Za celou dobu jsem nedostala informaci, že by nedělala práci kvalitně nebo že by dělala chyby," řekla u soudu Danyiová.

Marešová podle ní naopak brala navíc služby na jiných odděleních a aktivně se snažila o změny v systému péče. Na oddělení podle ní panovala řevnivost.

Naopak podle staniční sestry jednotky intenzivní péče Kateřiny Hakimi byla Marešová svérázná a hlučnější. Totéž už dříve vypověděly další sestry z jednotky, kde Marešová pracovala a kde podle obžaloby zabíjela pacienty.

„Byla si sama sebou jistá, neuměla uznat chybu a vzít si výtky k srdci. Mávla nad tím jen rukou," řekla Hakimi. Marešová podle ní byla občas nepříjemná na pacienty. Hakimi popsala případ umírajícího muže, který si stále sundával kyslíkovou masku. „Ona (Marešová) mu ji stále násilím dávala zpátky. Řekla jsem jí, že pokud pacient nechce, ať mu ji nedává. Že je ve stavu, že by mu měla snést modré z nebe," doplnila Hakimi.

Marešová v úterý u soudu reagovala na výpovědi některých bývalých kolegyň. Vyjádřila se k k výtkám ke svému chování. „Jak tady už zaznělo, tak mladší sestry mají k pacientům jiný přístup než unavená sestra po třiceti letech," řekla na závěr jednání Marešová.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Vinu odmítla. Pro obžalobu jsou klíčovým důkazem znalecké posudky. Kriminalisté neměli k dispozici těla obětí, zaměřili se proto na zdravotní dokumentaci a křivky EKG.

Hlavní líčení je naplánováno na celý týden, vypovídat budou další svědci, především z řad bývalých i současných zaměstnanců nemocnice. V pátek by podle mluvčí soudu Marcely Trejbalové měli přijít na řadu znalci.