Sňatkovým podvodníkem Jaroslavem Doležalem se zabývají děčínští kriminalisté již několik měsíců. Kriminalisté si pro něj přišli přímo do jedné z pražských škol, kde učil. Děčínský soudce vyhověl návrhu na uvalení vazby.

„Stíháme jej pro podvody, kterých se dopustil na devíti ženách. Celková částka, pro kterou je stíhán, je téměř deset milionů korun," říká komisař děčínské kriminálky Martin Czepan.

Již nyní ale policisté počítají s tím, že se konečný Doležalův účet ještě zvýší. V současné době totiž vyšetřují další jeho podvody na šesti ženách, kde by se škoda měla pohybovat okolo šesti milionů korun.

Přestože by se měla případem vzhledem k výši škody zabývat krajská kriminálka, a navíc je většina žen z Prahy a jejího okolí, zůstal případ v Děčíně. První poškozenou, která se policii přihlásila, je totiž žena z Děčínska.

Podle Czepana je Doležal typickým sňatkovým podvodníkem. Ženám sliboval nejen společnou budoucnost, ale i založení rodiny. Což se mu také v řadě případů povedlo. Jen od roku 2015 se narodilo šest jeho dětí, sedmé se má narodit v brzké době. Se ženami udržoval paralelní vztahy, v jednu chvíli takových vztahů měl až šest najednou.

Doležal využíval k seznámení se ženami internetové seznamky, například štěstí.cz nebo lidé.cz. Na nich vystupoval například pod přezdívkou j1313.

Na ženy působil přitom velmi důvěryhodně. Na seznamkách uváděl, že je učitelem a sportovně založený nekuřák. Navíc se netajil tím, že má také rentu od vězeňské služby, kde v minulosti skutečně pracoval.

Ženám ani nezatajoval své jméno, vždy vystupoval pod svým vlastním jménem.

Jediné, co jim zatajil, byla jeho finanční situace. Místo slušně zajištěného učitele s výsluhou od státu byl ve skutečnosti člověk zatížený dluhy, který měl na krku řadu exekucí.

Pro ženy si připravoval nejrůznější legendy, že například potřebuje půjčit peníze na přestavbu bytu své postižené sestry. Když peníze dostal, neměl problém s tím, aby sepsal smlouvu o zápůjčce. Nevadilo mu ani se upsat k uhrazení úroků. Ženy si totiž většinou peníze samy musely půjčit.

Sňatkový podvodník Jaroslav DoležalZdroj: archiv policieJak se v průběhu vyšetřování ukázalo, měl problémy s hazardem. Z více než devíti milionů totiž prosázel více než tři miliony korun v sázkových kancelářích.

„Částečně peníze použil pro vlastní potřebu. A částečně na věci, které souvisely s trestnou činností. Tedy pronájem auta nebo bytu, kam si ženy vodil. Částečně je používal také pro splácení starších dluhů," popisuje Czepan, na co padly peníze podvedených žen.

Při podvodech důsledně dbal na to, aby se navzájem nepoznaly. A to přesto, že dvě z podvedených žen, se kterými měl současně vztah, bydlely jen dva kilometry od sebe.

Děčínští kriminalisté předpokládají, že podvedených žen může být mnohem více.

„Předpokládáme jednoduchou matematikou, že bychom se měli dozvědět o dalších poškozených. Ty se mohou přihlásit přímo u nás na policii v Děčíně, na kterékoliv policejní služebně nebo lince 158," doplnil zástupce vedoucího děčínské hospodářské kriminálky Tomáš Kolbaba.

Pokud soud Jaroslava Doležela odsoudí, může strávit ve vězení až deset let.