Ústecký okresní soud ve čtvrtek poslal do vazby bývalou zdravotní sestru Věru Marešovou, která čelí obvinění z vraždy šesti pacientů. Řekl to mluvčí soudu Jan Tichý. Soud vyhověl žádosti státního zástupce, který se obával, že by obviněná mohla utéct. Naopak neshledal důvod vazby z důvodu, že by obviněná pokračovala v trestné činnosti. Podle nových zjištění kriminalistů žena vraždila pacienty od roku 2010. Všechny oběti zemřely po podání draslíku. Padesátileté ženě hrozí doživotní trest vězení.

„Důvodem vazby je obava, že by obviněná mohla uprchnout a skrývat se před trestem, který jí hrozí. Oproti názoru státního zástupce soudkyně neshledala důvodnou obavu, že by obviněná mohla v budoucnosti pokračovat v páchání trestné činnosti, která jí je kladena za vinu," řekl Tichý.

Marešová byla původně stíhaná kvůli zabití jedné pacientky. Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté obvinění rozšířili obvinění o dalších pět skutků.

"Co se týká dalších rozšířených skutků, jde o období od ledna 2010 do června 2014. Stěžejním podkladem pro rozšíření trestního stíhání byl vypracovaný znalecký posudek z oboru zdravotnictví, soudního lékařství, kdy soudní znalci posudek zpracovali ve spolupráci se specialisty z oboru kardiochirurgie. Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení, čili o shodný modus operandi," vysvětlil dozorující státní zástupce František Stibor.

Chronologie případu podezřelých úmrtí v rumburské nemocnici

Noc z 5. na 6. června 2014 - V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá onkologická pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

22. srpna 2014 - V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy již bývalou padesátiletou zdravotní sestru Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.

23. srpna 2014 - Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.

25. srpna 2014 - Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.

3. září 2014 - Státní zástupce Jakovec řekl Mladé frontě Dnes, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.

16. září 2014 - Vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.

29. září 2014 - Obviněná byla propuštěna z vazby.

26. listopadu 2014 - Policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce proto podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával, že by obviněná mohla utéct.

27. listopadu 2014 - Ústecký okresní soud vyhověl návrhu žalobce a poslal obviněnou Věru Marešovou do vazby.

VÍCE O DALŠÍCH OBVINĚNÍ JSME PSALI ZDE…