Bezútěšná omšelost klíšské ulice Na Vlnovce, kde před svým zmizením žila 12letá Michaela Muzikářová, naznačuje i bezútěšnost pátrání po jejím osudu. Ani po roce nemají kriminalisté přesné informace, případ proto odložili. Mohou se jen na základě indicií domýšlet, co se dívce stalo.

„Případ Michaely Muzikářové byl odložen a my se už k této věci nebudeme dále vyjadřovat,“ sdělila policejní mluvčí Jana Slámová.

ROZPORY VE VÝPOVĚDI

Jejímu vyjádření předcházely hodiny zhlédnutých kamerových záznamů, výslechy téměř tisícovky lidí, pátrání stovek policistů, strážníků a vojáků. Dnes kriminalisté předpokládají, že dívka už nežije a její ostatky leží někde mezi Ústím a Plzní, kde pracoval jediný podezřelý, přítel Míšiny matky Otakar S.

Naznačují to rozpory v jeho výpovědích, ale i předměty se stopami Míšiny DNA nalezené v jeho mazdě. „Při první prohlídce jsme je nenašli, protože tam prostě nebyly. Bohužel to už nevysvětlil,“ poznamenal na poslední tiskové konferenci kriminalista Martin Charvát.

Skupina dobrovolníků v sobotu pátrala po ztracené Míše Muzikářové.
Po ztracené Míše pátrali dobrovolníci se psy na Střížovickém vrchu

Míšiny věci policisté našli až po sebevraždě Otakara S., tedy dva týdny po jejím zmizení. Matka školačky mezitím předala policii její mobil. Později se ukázalo, že jí ho dal právě on a nutil ji, aby lhala, kde ho našla. Jeho auto navíc zachytila kamera u Plzně 11. ledna v 7.15 hodin, tedy v den, kdy Míša zmizela. Tvrdil přitom, že byl jinde.

Pátrací tým Míšu bezvýsledně hledal v lokalitě Hadačka na Plzeňsku v bývalé raketové základně i rybnících. Přestože jednou z vyšetřovacích verzí byla vražda se sexuálním motivem, tak k násilí nakonec dojít nemuselo. „Mohla s podezřelým odejít dobrovolně a během cesty do Plzně se mohla stát nějaká nešťastná událost,“ připustil Martin Charvát.

SEXUÁLNÍ DEVIANT?

Souběžně s pátráním po Michaele však policie vyšetřovala Otakara S. i kvůli podezření ze spáchání sexuálních trestných činů.

Policejní psycholog Josef Kovářík.
Psycholog Josef Kovářík: Míša se možná ještě najde

Server iRozhlas.cz v minulosti zveřejnil dokument z vyšetřování, podle něhož Michaelu omámil, jak to údajně dělal i u jiných dívek, na nichž se pak sexuálně ukájel. Míšu podle policejního dokumentu zabil a těla se zbavil do prvního výslechu.

Pátrání v datech11. ledna matka Michaely Patricie Muzikářové oznamuje zmizení dívky, začíná pátrání.
16. ledna policie sděluje, že rozsáhlé pátrání po 12leté školačce bylo bezvýsledné. Den poté po děvčeti začínají pátrat i policejní složky v schengenském prostoru.
21. ledna se k pátrání kromě zvláštního policejního týmu připojují kriminalisté z územních odborů v kraji a dobrovolníci. Pomáhají psovodi se speciálně vycvičeným psem saské policie.
30. ledna policie sděluje, že začala prověřovat sebevraždu Otakara S., kterého později označuje za hlavního podezřelého. Jednoruký přítel Michaeliny matky, se oběsil v bytě v Čeminech na Plzeňsku.
8. února policie odmítá spekulace, že by pátrání po dívce směřovala do Německa.
15. září policie na tiskové konferenci oznamuje, že případ odložila. Za hlavního podezřelého označuje pro závažné rozpory ve výpovědích Otakara S. Po roce ustrnulo pátrání na mrtvém bodě.