Více než tisíc aut ukradnou zloději každý rok na severu Čech. Desítky aut ročně zmizí majitelům i na Děčínsku.

„Zloději aut nás trápí několik let, je to doména Ústeckého kraje," říká vedoucí obecné kriminality v Děčíně Martin Hlava s tím, že zatímco v některých krajích Česka zmizí ročně kolem stovky aut, na severu Čech se číslo šplhá přes magickou hranici tisícovky ukradených aut. V průměru vychází, že šok z „prázdného místa" čeká každý den v našem kraji tři majitele aut. Šance, že bude zloděj vypátrán, je asi poloviční, neboť objasněnost krádeží aut se v regionu pohybuje kolem padesáti procent.

A bude hůř:  Podle Hlavy se nejvíce krade v létě, kdy přibývá případů v rekreačních oblastech, na Děčínsku je to například ve Hřensku či kolem Sněžníku.

Děčínským kriminalistům se sice před několika dny podařilo dopadnout muže z Českolipska, který na Děčínsku auta kradl, v Chřibské je rozebíral a pak prodával na díly, jenže jejich boj se zloději aut je nekonečný: Jednoho dopadnou, další se vynoří.

Zloději jsou navíc neustále o krok napřed. Hitem mezi nimi je například speciální krabička, kterou, jakmile se dostanou do auta, „napíchnou" na systém a během několika vteřin vypnou alarm. 

Má proto cenu auto vůbec zabezpečit? Podle Hlavy ano.

„Řidiči si auta tipují a většinou si vyberou ta, která nemají žádné zabezpečení," říká zkušený kriminalista a dodává, že majitelé auta by neměli zabezpečení podceňovat. Například zamčená zpátečka či zamčený volant nejsou pro zkušené zloděje žádnou velkou překážkou.

„Jakékoliv zabezpečení smysl má, protože stále vedle něj bude stát řada stejných nezabezpečených, které tak jsou na odcizení snazší. Je to smutné, ale je to tak. Obzvlášť v případě škodovek, které mizí na díly," napsal na facebook Děčínského deníku Jiří Janda.

Podle odborníků patří mezi ta účinnější zabezpečení „tajné tlačítko," které je v autě nainstalované na místě, o němž ví pouze řidič. Bez zapnutí tohoto tlačítka není možné auto nastartovat.

Zatímco jednotlivé zloděje může zabezpečení odradit, zkušené gangy rozhodně ne. Jeden z nich se podařilo na Děčínsku kriminalistům rozprášit v loňském roce: Po půlroce pátrání zadrželi policisté několik mužů, kteří kradli auta v Česku, Německu a Polsku. V čele gangu stál Bulhar.