„Členové té skupiny kradli vozidla, další členové potom buď na jiné technické průkazy, nebo na čistopisy technických průkazů legalizovali vozidla a dávali je do oběhu,“ řekl televizi jeden z kriminalistů.

Šéfa gangu, který pochází z Bulharska, musela zatknout zásahová jednotka –  existovalo totiž podezření, že je ozbrojen. Muž podle policie ale sám auta nekradl, pouze sháněl falešné doklady. Zbytek gangu tvořili především Češi.
Celá akce byla výsledkem více než půlročního pátrání rumburských kriminalistů a probíhala v hlubokém utajení. Proto o ní vědělo pouze několik lidí. Hrozilo totiž, že by se informace o chystaném zátahu mohly dostat k hlavě velmi dobře organizované bandy.

Před samotným zátahem měli policisté vytypované dvě lokality, kde by se hlava gangu mohla nacházet. V místě, kde bydlel, jej ale část z šedesáti zasahujících policistů nenašla. Ve stejnou dobu vtrhla druhá část policejní zásahové jednotky a kriminalistů do bytu jeho přítelkyně.

„Zatýkaný muž byl natolik překvapený, že se nezmohl na vůbec žádný odpor,“ říká policista, který je seznámen s vyšetřováním a nepřeje si být jmenován. Redakce ale má jeho jméno k dispozici.

„Během akce zadrželi strážci zákona sedm osob převážně ze Šluknovska, ale také jednu z Českolipska. Zadržení putovali do cel,“ uvedl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka s tím, že padlo deset obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti.

„Během středečního večera jsme viděli po výběžku mnohem více policejních aut, hlídali dokonce i hraniční přechody,“ uvedla pro Děčínský deník žena žijící ve Velkém Šenově. Policisté se tak zřejmě snažili zabránit případnému útěku členů gangu za hranice.

Zadržen byl také pracovník autoservisu, který prý na kradených vozech falšoval sériová čísla. Podle informací Děčínského deníku se jednalo o velmi kvalitní práci.

„Podle posudků odborníků bylo například přepsání tak zvaných VIN kódů, sloužících k identifikaci automobilů, tak kvalitní, že je nebylo možné při běžné silniční kontrole rozeznat,“ doplnil kriminalista ze Šluknovska.

Skupina se specializovala zejména na auta, která se dají snadno prodat. Ukradli jich několik desítek a policie od zátahu prověřuje možné úkryty kradených automobilů.

Gang kradl například superby, octavie nebo passaty a za lupem vyrážel nejen do Německa. Kradl také v Polsku nebo v České republice. Ve stejných zemích pak nacházeli zločinci odbytiště.