Nejméně třicet aut za šest milionů korun ukradených v Německu má mít na svědomí zlodějský gang, pro který si před více než týdnem přišla do Děčína policejní zásahovka. Od zadržení sedí jeho členové ve vazbě. Celkem jde o pět mužů.

Zloději se podle vyšetřování zaměřili na škodovky a také na volkswageny. Kradli je v Německu, a to v okolí Pirny 
a Drážďan. Ve třiceti zadokumentovaných případech způsobili škodu celkem přes šest milionů korun. S největší pravděpodobností se ale škoda v průběhu dalšího vyšetřování vyšplhá mnohem výše.

Čeští detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), severočeští a saští kriminalisté se případem zabývali několik měsíců. Podezřelé policisté zadrželi 8. října, pětice mužů ve věku od 33 do 35 let pochází většinou z Děčínska, kde měli i dílny a sklady. V Děčíně je pozatýkala zásahovka.

„Zadržení jsou podezřelí 
z toho, že jako organizovaná skupina minimálně od začátku roku 2012 kradli motorová vozidla, především vozů značky VW a Škoda, na území Německa. Odcizená vozidla pak měli převážet do České republiky, následně je rozebírat a poté prodávat přes internet jako náhradní díky," uvedl mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták.

„Další vozidla budou ustanovena postupně ze zajištěných náhradních dílů a lze tedy očekávat, že dojde k výraznému zvýšení jak počtu vozidel, tak i způsobené škody," dodal mluvčí.

Od 10. října jsou muži rozhodnutím ústeckého krajského soudu ve vazbě. Další vyšetřování krádeže a legalizace výnosů z trestné činnosti bude podle policie pokračovat v Německu.

Podle českého trestního zákoníku by pachatelům hrozilo jako organizované skupině až šest let vězení.
Policie krátce po zásahu nechtěla říct, kolik lidí zadržela, ani přesně čeho se zátah měl týkat. Nyní policisté uvedli, že při devíti domovních prohlídkách zadrželi náhradní díly, šest kompletních aut, doklady, hotovost i nelegálně drženou zbraň.

Loni na jaře policie zatkla několik lidí v Krásné Lípě, kteří se měli podílet na legalizaci kradených aut. Měli totiž vzhledem k tomu, že pracovali na stanici technické kontroly, přístup k technickým průkazům.

Děčínsko je přitom pro podobné druhy kriminality přímo ideální. Několik desítek kilometrů dlouhá hranice se Saskem naskýtá dostatek příležitostí, jak dostat do České republiky auta ukradená 
v Německu. Daleko to není ani do Polska, čím se kradeným automobilům, především těm luxusním, otvírá cesta na východ. Často totiž končí v Rusku nebo na Ukrajině. Zloději přitom využívají poměrně husté sítě cest vedoucích přes státní hranici.

Někteří starostové v Německu se před časem dokonce začali bouřit a chtěli na lesní a polní cesty nebo malé silnice spojující Česko se Saskem navézt velké kameny, aby tudy zloději nemohli projíždět.