O více než třetinu vzrostl v loňském roce v Ústeckém kraji počet drogových trestných činů.

Kriminalistům se většinu případů daří objasňovat. Podle policejních šéfů hraje ve statistikách roli to, že policie loni zřídila speciální „toxitým", který se drogové problematice věnuje a případy sám vyhledává.

Policisté loni evidovali 405 drogových trestných činů, o 109 více než v roce 2013. Nejvíc na Děčínsku (89) a Teplicku (76). Objasnit se jim povedlo 86 procent všech případů.

Vyšší počet případů policisté připisují vzniku toxitýmu, který čítá více než dvě desítky kriminalistů.

„Čím víc lidí na to nasadíte, čím víc lidí se tomu bude věnovat, tím větší budete mít úspěchy," vysvětlil náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas.

Toxitým by měl podle jeho představ v celém kraji čítat 25 až 30 kriminalistů.

„Není smyslem toxitýmu strhávat rekordy, to znamená vyšší počet zlikvidovaných varen nebo pěstíren. Chceme jít i do kvality, abychom lépe zmapovali celou činnost, tedy abychom zjistili, odkud se sem dovážejí léky, kam se to potom distribuuje," doplnil Kotas.

Nejvíc případů se týká marihuany a pervitinu. Drogovou scénu podle šéfa kriminalistů Martina Charváta ovládají vietnamské skupiny.

„Vietnamská komunita přebírá na sebe gros toho obchodu jak v pěstování (marihuany), tak teď už i ve vaření pervitinu," vysvětlil Charvát.

Velká část produkce směřuje do sousedního Německa. Vietnamský pervitin je podle odborníků i kvalitnější.

Posílení toxitýmu se projevilo například i na Ústecku. Policisté v krátké době rozbili dvě výrazné skupiny distributorů drog v problémových čtvrtích Předlice a Krásné Březno.

Podle posledních statistik je v ČR 44 900 problémových uživatelů drog. Nejvíce jich je v Praze, a to 14 300, a Ústecký kraj je hned na druhém místě. Problémových uživatelů je v regionu 5900.