Smutná událost se odehrála v noci z pátku na sobotu. Lidé slyšeli střelbu na Staroměstském nábřeží v Děčíně, a zavolali proto policii. Ta měla následně zadržet muže, jenž se údajně podomácku vyrobenou pistolí pokusil zastřelit psa, kterého zdědil po svém dědečkovi a nechtěl se o něj starat. Zraněný pes skončil v péči děčínského útulku.

"Případem z pátku 29. června se zabýváme a prověřujeme jej. Policisté obdrželi informace o možném týrání psa v Děčíně, ke kterému mělo dojít ještě týž den v noci. Zatím oznámení prověřujeme s ohledem na přečiny týrání zvířat a nedovolené ozbrojování," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Podle ní policisté zatím k žádnému rozhodnutí nedospěli. Muž do vazby nakonec neputoval a ani prozatím není trestně stíhán.

Postřelený 13letý kříženec jezevčíka Tramp se v útulku postupně zotavuje. Jeho hlavu provrtaly kulovité projektily hned dvakrát a jen se štěstím minuly životně důležité orgány. Jeho stav byl ale zpočátku vážný.

Ilustrační foto.
Místo dvacky bůra. Sleva pro seniory a studenty bude i v děčínské MHD

"Měl otřes mozku, vůbec nestál na nohou a oči mu těkaly ze strany na stranu. První dny nemohl ani jíst, musel se krmit stříkačkou. Po splasknutí otoku už začal jíst sám," řekla vedoucí děčínského útulku Eveline Jahelková.

Projektily v Trampově hlavě ale zůstaly. Přes otok u obou uší, který je menší, ale stále trvá, nyní není možné, aby veterinář cizí tělesa z hlavy psa vyndal. A to hlavně vzhledem k jeho pokročilému věku.

"Rány se musí proplachovat, je potřeba antibiotická léčba a denně se jezdí na kontroly do ordinace. Co to bude dělat dál, se neví. Budou se dělat kontrolní rentgeny a asi bude problém střely vyndat, protože jsou mezi páteří a hrtanem. Operaci by v tomto věku navíc ani nemusel přežít," vysvětlila Jahelková.

Nezletilí delikventi z nápravného zařízení v Boleticích na Děčínsku pracují v rámci pracovní terapie na zřícenině hradu Kalich u Třebušína na Litoměřicku.
Z ústavu ke krumpáčům. Mladí delikventi uklízeli na zřícenině hradu Kalich

Poslední případ brutálního týrání, který díky médiím znají lidé po celé republice, řešil útulek v březnu. Tehdy mladík brutálně zbil svého psa.

Zachránit se jej podařilo děčínskému strážníkovi Václavu Němečkovi, kterému se majitel psa přiznal, že to přehnal s jeho trestáním. Do útulku Ronny přišel s vykopanými zuby, zlomenými čelistmi, poškozenýma očima, oděrkami a podlitinami. Dnes už je v pořádku, přišel ale o oko.

Příběh Ronnyho společně s osudem týraného štěněte labradora Marleyho z Prachatic patří mezi současné nejznámější případy týrání zvířat.

Bývalého majitele Ronnyho policie obvinila z trestného činu týrání zvířat, trestní stíhání dotyčného ale probíhá na svobodě. Bývalý majitel Marleyho pak dostal od Okresního soudu v Prachaticích 2,5letou podmínku.

Ronnyho jeho majitel brutálně zbil. Teď je v péči útulku.
Na léčbu zbitého psa pořádá děčínský útulek sbírku