Nůž s čepelí dlouhou 20 centimetrů mu podle policie bodl do jater, mladík na místě vykrvácel. Pachateli hrozilo za vraždu až 18 let vězení, znalecké posudky ho ovšem označily za schizofrenika a v době činu za nepříčetného. Místo věznice tak nastoupil do psychiatrické léčebny. „Podpory lidí si velmi cením, stovky jich podepisují papírové petice, tisíce pak ty na internetu. Vrah patří do vězení, spravedlnost musí zvítězit,“ věří otec zavražděného mladíka Jaroslav Berger, který je přesvědčený, že Nosek žádnou schizofrenií netrpí a vše jen předstírá.

Podle znaleckých posudků, které má Deník k dispozici, kouřil Nosek od 17 let pravidelně každý den marihuanu a sám se prý občas i řezal do rukou. Přiznal fascinaci krví. „Pobyt obviněného na svobodě je společensky nebezpečný a je zcela nezbytná psychiatrická léčba realizovaná při uložení ochranné léčby psychiatrické ústavní formy,“ napsal tehdy v posudku psychiatr Michal Hessler.

Další podpisy pod petici bude Dominikův otec sbírat v sobotu od 14 hodin před Krajským soudem v Ústí.
Otec ubodaného Dominika z Varnsdorfu: Vstávám a usínám s pláčem

Lékaři z Bohnic však nedávno zjistili, že Nosek není tak nemocný, jak posudky uváděly. Na základě podnětu státních zástupců si proto Krajský soud v Ústí nad Labem nechal zpracovat nový znalecký posudek, který je nutný k rozhodnutí o návrhu žalobců. „Nový posudek u nás zatím ještě neevidujeme jako doručený, přičemž ale už je nařízené veřejné zasedání, kde soud celou věc projedná,“ říká mluvčí krajského soudu Jiří Barče. Termín jednání je 9. srpna.

Jedním z Bergerových podporovatelů je například i otec zavražděného policisty Václava Haase. V jeho rodinné tragédii z roku 2016 útočil muž pod vlivem drog v domě ve Velicích na Českobudějovicku. Zdrogovaný Lukáš Hajný tady napadal další členy domácnosti. Na přivolané policisty zaútočil dřevěnou násadou a následně i skrytým nožem. Oba je vážně zranil. Policista Václav Haase dva dny po útoku svůj boj o život prohrál. In memoriam získal od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za hrdinství a další nejvyšší ocenění od policie za položení vlastního života při ochraně druhých. Policistův vrah inkasoval 18letý trest vězení.

V parku ve Varnsdorfu vzniklo pietní místo na místě, kde mladík zemřel.
FOTO: Varnsdorf se halí do smutku. Zemřel Dominik kvůli dívce?

„V podobných případech, kdy rodiče ztratí dítě, je důležitá morální a hlavně finanční pomoc. Kdyby měl pan Berger transparentní účet třeba u města Varnsdorf, obeslal bych odbory policie i hasičského záchranného sboru, aby přispěly do sbírky,“ tvrdí Václav Haase, který Bergera osobně finančně podpořil. Zda město Varnsdorf do budoucna transparentní účet pro sbírku nechá zřídit, zatím není zřejmé.

„Případ sleduji. Když si pan Berger požádal o zřízení křížku pro syna v parku, povolilo se to, stejně jako součinnost při pietních akcích. Do budoucna rozhodně další podporu nevylučujeme,“ tvrdí místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek.

Ke krajskému soudu zamíří v srpnu Bergerovi podporovatelé v barevných tričkách s fotkou zavražděného syna. „Nejvíce mě těší podpora několik lidí z města Loun, kde mají v paměti tragický osud malého Marečka zavražděného letos v únoru. Podobné případy, v nichž vraždí feťáci, se už nesmí opakovat,“ dodává Berger.

Tisková konference k případu vraždy muže v České Lípě. Na snímku zleva Vladimíra Šrýtrová, komisař oddělení tisku, Vladislav Husák, ředitel KŘP Libereckého kraje a Vladimír Lukášek, vedoucí Odboru obecné kriminality KŘP Libereckého kraje.
Po synovi Dominikovi mu zavraždili také jeho sestřenici