Ženy ze Šluknovska si mohou oddechnout. Policii se totiž podařilo po několikaměsíčním pátrání dopadnout Martina Kaleju. Ten byl loni v září odsouzen na pět let za znásilnění. Jenže do vězení nenastoupil.

Součástí rozsudku děčínského okresního soudu byl 
i termín nástupu do vězení. Jenže z toho si Martin Kaleja, který byl souzen na svobodě, nic nedělal. A vězení se vyhnul.

V polovině října po něm proto policie vyhlásila celostátní pátrání. V tu dobu policie dokonce uvažovala o vydání mezinárodního zatykače platného v Schengenském prostoru. Pachatelé podobných trestných činů totiž často mizí například v Německu nebo ve Velké Británii.
Jak se ale ukázalo, nebylo to potřeba. Odsouzený násilník totiž neopustil Česko.

„Na počátku března byl na základě příkazu o dodání 
k výkonu trestu muž zadržen v Praze, kde se ukrýval," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

K původnímu pětiletému trestu tak může Kaleja kvůli vyhýbání se vězení počítat 
s dalším trestem. S největší pravděpodobností se totiž nevyhne stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí.
A za to mu může soud přidat 
k současnému trestu až další dva roky navíc.

Kaleja má na svědomí brutální znásilnění devětatřicetileté ženy ze Šluknovska, 
k němuž došlo v lese mezi Jiříkovem a Šluknovem v polovině září roku 2012. Policie tehdy odvedla vynikající práci, když Kaleju, po výzvě veřejnosti v médiích, do osmi dnů od spáchání činu dopadla. Dnes padesátiletý muž se pod tlakem důkazů policii brzy přiznal.

Jenže šťastný konec případu nepřišel. Kaleja byl totiž po dvou dnech v cele předběžného zadržení propuštěn na svobodu, a to i přesto, že už byl 
v minulosti mnohokrát trestán, navíc i za znásilnění. Podle soudu, který vazbu odmítl, prý není možné brát vzhledem  k velkému časovému odstupu na tehdejší čin ohled.

Tehdejší rozhodnutí soudce okresního soudu Miloše Řízka neuvalit na násilníka vazbu vzbudilo vlnu negativních reakcí. Kromě rozhořčených komentářů například na facebooku nebo nejrůznějších internetových diskuzích se na okresní soud obrátilo také vedení Rumburka, Starých Křečan a Šluknova, ve kterém údajný pachatel znásilnění bydlí. Šlo ale o krok spíše symbolický.

Tím to ale neskončilo. Případ Martina Kaleji byl pro děčínský soud i nadále nepříliš povedený. Soudci totiž poslali rumburskému starostovi Jaroslavu Trégrovi dopis, ve kterém vysvětlili proč nešel násilník do vazby. Jenže dopis byl plný podrobností, včetně popisu samotného znásilnění.

K soudu přišel tak Martin Kaleja loni 10. září jako svobodný člověk. Z úst soudkyně Ivy Najbrtové si vyslechl rozsudek, který jej poslal na pět let za mříže. Proti rozsudku se on ani státní zástupce neodvolal. V tu chvíli ale již zřejmě věděl, že do vězení dobrovolně nenastoupí.
A zmizel.