Na prezidenta České republiky Václava Klause, při návštěvě Chrastavy na Liberecku, zaútočil z kuličkové pistole muž z Liberecka. Hlavě státu se nic nestalo. Došlo k tomu při slavnosti otevření mostu opraveného po povodni.Šestadvacetiletý útočník se k prezidentovi dostal do těsné blízkosti, zamířil a několikrát vystřelil z airsoftové pistole. „Je to má reakce na současnou situaci ve státě," řekl bezprostředně po střelbě útočník Pavel Vondrouš.

Čtěte také: Václav Klaus po útoku: Je potřeba takové věci nepodceňovat

Muž stál v davu lidí, kteří se účastnili slavnostního programu. "Najednou začal z davu střílet. Lidé kolem ani chvíli nezaváhali a okamžitě ho zpacifikovali. Jeden muž mu sebral zbraň, druhý zkroutil ruce za záda," popsal očitý svědek incidentu Jan Král. Podle něj střelec při útoku křičel na prezidenta, že rozvrátil republiku.

Útočníka krátce potom zadržela ochranná služba prezidenta a pak putoval na obvodní oddělení policie v Chrastavě k výslechu. Tam stále je.

Kdo je útočník?

• Pavel Vondrouš, 26 let

• Pracuje jako dělník.

• Bydlí v Liberci.

• Podle místních lidí jde o místního podivína a jeho chování je ani nepřekvapilo.

• Podle svých slov chtěl takto vyjádřit nespokojenost lidí se současnou politikou.

Prezidentu Klausovi se nic nestalo. Na dotaz, proč to mladík udělal, odpověděl, že je to jeho reakce na situaci ve státě. Přiznal, že byl hodně nervozní.

"Zbraň muže byla zajištěna. O jeho obvinění rozhodne v pondělí státní zástupce," doplnil mluvčí policie.