59letého muže státní zástupce obžaloval z maření příprav průběhu voleb a referenda. Za to mu hrozilo až tříleté vězení. "Obžalovaný byl žaloby zproštěn. Obě strany se vzdaly práva na odvolání, rozsudek je tak pravomocný," uvedla mluvčí děčínského soudu Michaela Janoušová.

Podle policie muž nabídl nejméně ve dvou případech 500 korun za to, že budou hlasovat pro sdružení tehdejší starostky Miluše Trojanové, která nakonec ve volbách neuspěla a po volbách radnici opustila. Svědek, který pořídil z události video, se následně obrátil na policii. "V souvislosti s tímto případem jsme v pátek sdělili podezření z přečinu maření přípravy voleb a referenda 59letému muži, který je podezřelý, že slíbil nejméně dvěma osobám finanční hotovost až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce," uvedl na podzim tehdejší policejní mluvčí Daniel Vítek.

Volby, ilustrační foto.
Policie obvinila muže za kupčení s hlasy v Mikulášovicích

S názorem policie se ztotožnil také státní zástupce a muže obžaloval. Okresní soud mu loni příkazem udělil roční podmínečný trest s odkladem na 30 měsíců. Proti tomu si obžalovaný podal odpor, při veřejném projednání jej pak soud osvobodil.