Nevšední zážitek čekal v úterý ráno na obyvatele Jílového. Do jednoho z domů
v centru města vtrhla speciální policejní jednotka spolu s celníky.Příjezdu maskovaných policistů si všimli již brzy ráno lidé z Jílového.

„Když jsem šel okolo, tak ten, co to hlídkoval u branky se samopalem v ruce, na mě vražedně koukal," napsal na sociální síť Facebook jeden z jejích uživatelů. Policie se spolu s celníky pohybovala v okolí domu na křižovatce ulic Sněžnická a Nábřeží.

Podle informací Deníku je jílovský zásah větší celostátní akce. Celníci spolu s policií by měli zasahovat na nejméně čtyřech různých místech v několika krajích. Do akce by ale neměl být zapojen speciální tým Kobra, který řeší velké daňové úniky nad 150 milionů korun.

„Mohu potvrdit, že k realizaci v Jílovém momentálně opravdu dochází. Pracujeme ve spolupráci s několika dalšími policejními útvary.  Jedná se o činnost spojenou s dovozem ze třetích zemí, tedy krácení daně z přidané hodnoty a cla," uvedla v úterý Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Podle jejích slov bude společná akce celníků a policie probíhat několik následujících dní. Proto není možné v současné době přesně určit výši škody, který měla být úniky způsobená.

Není ani tak jasné, jakého zboží se měly daňové úniky týkat.

Daňové, případně celní podvody spojené s dovozem a vývozem ze zemí mimo Evropskou unii provází nejčastěji fingované doklady o vývozu či následném reexportu. Na základě toho je možné požadovat vrácení daně z přidané hodnoty.