Nic nedělá, je stále ve svém pokoji, nemá práci, není ani na úřadu práce. To proto, že je psychicky nemocný, omlouvali mladého Petra B. jeho rodiče. On však ve skutečnosti rozjel velký byznys. Aniž by vstal z postele, připravil v roce 2014 řadu lidí o 261 344 korun a dalších 107 500 korun se pokusil vylákat neúspěšně.

VYVÁZL S PODMÍNKOU

Krajský soud minulý týden potvrdil pro Petra B. (1995) z Mostu tříletý trest vězení s podmínečným odkladem na 3 roky. Musí také zaplatit postiženým škodu.

Zlodějskou zbraní Petra B. byl internet. Neznámým lidem sliboval podvodné úpravy sázkových kurzů. Také se jim nabourával do e-mailů a jejich profilů na sociálních sítích.

Vydával se potom za majitele profilů a kontaktoval jejich známé, aby mu půjčili peníze. Mladík byl natolik bezohledný, že obviňoval z internetových podvodů svého bratra a později i sestru.

Kanadský bezpečnostní konzultant Ron Bowles shromáždil volně dostupná data o 100 milionech uživatelů sociální sítě Facebook. Ta má celkem přes půl miliardy účtů.
Podvodníci zaplavují sociální sítě. Chtějí získat peníze skrze falešné profily

„Základem je ohlídat si veškerá přístupová hesla. Necháváte snad volně přístupnou peněženku?“ zmiňuje ústecký specialista na počítačovou techniku Pavel Grunzner základní pravidlo obrany proti kybernetické kriminalitě.

VZAL TO PŘES FORTUNU

Typický byl například útok hackera z března 2014. Za oběť si vyhlédl třicetiletého L. G. Představil se mu jako pracovník společnosti Fortuna, vyžádal si jeho přístupové kódy k jeho hráčskému účtu. Když se dozvěděl jméno a heslo, mohl začít s podvody.

L. G. pak dostal přes SMS nabídku, aby vložil na svůj hráčský účet 10 000 korun, že mu je Petr B. desetinásobně zhodnotí. Na to sice L. G. nepřistoupil, avšak hacker se díky získaným informacím dokázal prolomit do jeho Facebooku, kde lákal peníze od přátel L. G.

Drobní hackeři jako Petr B. by bez naivity majitelů příliš úspěchu neměli. Jeden z okradených přišel nejméně o 25 tisíc korun jenom proto, že mu hacker nabídl za zpřístupnění jeho hráčského účtu 30 tisíc. Pod vidinou zisku hackerovi zpřístupnil kódy, a o peníze přišel.

Ilustrační foto.
Mladík kradl v obchodech, co mu přišlo pod ruku. Hrozí mu vězení

Podobných případů bude podle policie i odborníků přibývat. „Například poškozování a zneužívání záznamů na nosičích informací vyšetřovala policie v Ústeckém kraji v roce 2010 šest případů, loni to ale bylo už 30 případů,“ připomněla mluvčí krajské policie Šárka Poláčková.

Jak se bránit?Nedůvěřovat nikomu, kdo po nás chce peníze, hesla či přístupové kódy k poště či sociálním sítím. Pokud po vás žádají o peníze přátelé na Facebooku, ať žádost potvrdí ještě telefonicky.