„Policie, policie! Jdeme, jdeme! Ke mně!“ nesl se minulý týden hned na sedmi místech ve Varnsdorfu a na Českolipsku křik zakuklených policistů. Ti si přijeli pro skupinu Albánců, které viní z obchodů z kradenými auty. Jen česká policie vyšetřuje případy se škodou téměř 12 milionů korun. Hlavní organizátoři krádeží skončili ve vazbě.

Na krádežích aut pracovali policisté od roku 2014 a vyšetřování je postupně dovedlo až do Varnsdorfu. Do toho uprostřed minulého týdne dorazily desítky policistů nejen z Národní centrály proti organizovanému zločinu, ale také královehradecké zásahovky.

„Od rána po městě jezdilo nejméně deset policejních dodávek. Byla tu také spousta neoznačených policejních aut. Postupně procházeli domy, ve kterých bydlí Albánci,“ řekl Deníku jeden z obyvatel Varnsdorfu.

Věra Marešová v soudní síni po osvobozujícím rozsudku.
Vyškrtnutí znalců z kauzy rumburské sestry neplatí

Vyšetřování přivedlo policisty na stopu skupiny, v jejímž čele stáli tři Albánci.

„Skupina měla mít v rámci daného regionu a zdejší kriminální scény zcela dominantní vliv. Vůdci skupiny byli považováni za jedny z nejvýznamnějších místních bossů, kteří se při dosahování svých cílů nezřídka uchylovali k násilnému jednání,“ uvedla Iva Knolová z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Trojice krádeže a hlavně následnou legalizaci kradených luxusních aut řídila. Přesně určila, kdo má auta ukrást, kdo má zajistit potřebné doklady, aby bylo možné auto zapsat do registru.

Další členové skupiny měnili bezpečnostní znaky na autech, aby odpovídaly skutečně existujícím. Pro následné přihlášení auta do českého registru vozidel pak zadržení využívali bílé koně. Auta ale neskončila u českých řidičů, po úspěšné registraci opět zamířila do zahraničí.

K přihlášení využívala skupina obviněných mužů zfalšované doklady z Řecka. Kradená auta přitom pocházela jak z České republiky, tak i ze sousedního Německa.

Komín v areálu bývalého Benaru padl k zemi.
FOTO: Komín s arzenem šel k zemi

A právě s německými kolegy čeští policisté na rozsáhlém případu krádeží aut spolupracovali. „Němečtí kolegové pak vedou trestní řízení ve vztahu k více než třiceti případům krádeží spáchaných na území Spolkové republiky Německo na vozidlech značek VW a Range Rover, a to v celkové hodnotě 730 230,“ doplnila Iva Knolová s tím, že kromě Varnsdorfu zatýkali policisté také v Českolipsku.

Zadržení muži jsou obviněni hned z několika trestných činů. Za ten nejzávažnější, legalizaci výnosů z trestné činnosti, jim hrozí až šest vězení.

Se zločinci s albánským původem mají policisté ve Varnsdorfu problémy opakovaně. Pravděpodobně je přestřelka mezi Albánci a místními Romy, která skončila smrtí jednoho z Romů.

Konflikt začal v místní kinokavárně, kde se mezi oběma skupinami strhla rvačka, při které bylo několik Romů zraněno. Známí a příbuzní se je rozhodli pomstít a vyrazili následující den k domu Albánců, před kterým postavili zátarasy z aut. Ale ani to krveprolití nezabránilo.

Ruzdi Aliju poslal soud na 11,5 roku do vězení, kam ale nikdy nenastoupil. Dodnes je veden mezi hledanými osobami. Spolu s ním byli souzeni i jeho bratři, nejméně jeden z nich měl být minulý týden zadržen při zátahu ve Varnsdorfu.

Kapsář. Ilustrační foto.
Pozor na kapsáře, varuje policie