Nešťastné odpálení petardy na silvestra v Dubí na Teplicku, při kterém přišel 9letý chlapec o prst, mělo dohru. Po nezbytném zásahu záchranářů začali strážníci řešit, co s utrženým prstem. Ten se totiž našel až druhý den, a to nedaleko místa, kde se událost stala. Pro lékaře už neměla neživá část těla cenu, a tak se strážníci snažili odvézt prst do krematoria a následně do teplické nemocnice. Jenže nikde prst nechtěli. Nakonec část ruky doputovala až na oddělení soudního lékařství a toxikologie v Ústí nad Labem.

„Parta kluků odpalovala během nočních novoročních oslav na křižovatce u zrcadel zábavní pyrotechniku. Jeden z nich si vzal dělobuch do ruky, zapálil ho a on mu explodoval v ruce,“ popsal velitel městské policie v Dubí Tomáš Pykal.

Koza žije v lesích Českého Švýcarska mezi vlky.
Koza přežila mezi vlky pět měsíců

Petarda měla krátký knot a chlapec ji nestačil včas odhodit. Po ohlušující ráně skončil prst neznámo kde. Na místo se sjeli policisté, strážníci i záchranáři. Poraněný kluk skončil v nemocnici, nikomu z přítomných se za tmy nepodařilo utrženou část ruky najít. „Prst našli místní lidé až druhý den za telefonní budkou. Lékařům pro případné přišití byl už k ničemu,“ konstatoval Pykal.

Následně nastal problém, co s ním. Strážníci na Nový rok kontaktovali záchranku, nemocnici i krematorium, ale nikde prst nechtěli. „Byl to oficiální nález, nemohli jsme ho jen tak hodit do popelnice,“ vysvětlil Pykal s tím, že za 26 let své kariéry u městské policie se s něčím podobným ještě nesetkal. Utržená část horní končetiny hocha z Dubí nakonec skončila na oddělení soudního lékařství a toxikologie Masarykovy nemocnice v Ústí.

ZDRAVOTNÍ ODPAD

Právě špitály často pracují s různým zdravotním odpadem včetně toho, na který se vztahuje zákon o pohřebnictví. Například Krajská zdravotní (KZ), pod kterou spadají třeba nemocnice v Teplicích, Mostě či Ústí nad Labem, v roce 2017 vyprodukovala 477 tun zdravotnického odpadu. Specializovaná firma, která má od státu platný souhlas k nakládání s takovým odpadem, ho odvezla do spalovny.

Místo nehody v děčínské Kamenické ulici, kde auto srazilo chodce
Auto v Děčíně srazilo chodce mimo přechod. Utrpěl vážné zranění

„Zdravotnické odpady mohou obsahovat infekční agens, genotoxické látky, toxické chemické látky, nepoužitelná léčiva, radioaktivní látky nebo ostré předměty. Odpad představuje riziko pro pacienty, zdravotnický personál, pomocný personál. Může ohrozit veřejné zdraví i životní prostředí,“ podotkl mluvčí KZ Ivo Chrástecký.

Amputované končetiny ale mezi zdravotní odpad nepatří a ve spalovně nekončí. Likvidace probíhá v krematoriu. „Nařizuje to zákon o pohřebnictví. Likvidaci takového odpadu máme smluvně zajištěnou s pohřební službou,“ dodal Chrástecký.