Na tržnicích na severu Čech celníci zajistili téměř 800 kusů zboží podezřelého z porušení práva duševního vlastnictví. Pokud by se jednalo o originály, jejich celková hodnota by se přiblížila dvěma milionům korun.

"Ústečtí celníci při prohlídkách kamenných obchodů a stánků v Hřensku a v Hoře sv. Šebestiána zajistili v průběhu těchto dnů celkem 749 kusů zboží, u kterého vzniklo podezření z porušení práva majitelů ochranných známek. Jednalo se o textilní výrobky (154 ks), dětské hračky (11 ks), parfémy (91 ks), WC osvěžovače (72 ks), batohy, kabelky, peněženky, opasky (61 ks), sluchátka (22 ks), zapalovače (13 ks) a herbicidní přípravky (325 ks)," vypočítala Petra Diriglová, zástupkyně mluvčího Celního úřadu pro Ústecký kraj. 

Ilustrační snímek
Kdo mohl, zdražil, někteří končí. Pekaři balancují na hraně přežití

Zajištěné zboží putovalo do celních skladů, kde počká do skončení správního řízení. "Pokud se potvrdí podezření z porušení práva duševního vlastnictví a majitelé ochranných známek využijí takzvaný zjednodušený postup, bude dané zboží zlikvidováno celním úřadem na náklady držitele ochranné známky. Zároveň osobě, u které bylo zboží zajištěno, budou celním úřadem vyčísleny náklady spojené se skladováním zboží," vysvětlila Diriglová.

Kontrolní akce Dior se konala po celé České republice už na sklonku minulého týdne, v pátek a v sobotu. Podílelo se na ní více než 170 celníků ze všech celních úřadů.