"První objednávku je přitom třeba proplatit ihned, jelikož zásoby, které ČR dostala darem, dojdou cca ve středu 14. října," píše se v materiálu. Současné dodávky do ČR jsou součástí společné smlouvy Evropské unie. Původně se počítalo pro ČR s asi 2800 dávkami a 120 tisíci dávkami pro celou EU.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přichází 12. října 2020 v Praze na tiskovou konferenci po schůzi vlády o dalších opatřeních proti šíření nového typu koronaviru
Z premianta na pokraj další karantény. Evropa si všímá nových českých restrikcí

"Tyto měly být mezi členské státy rozdělovány poměrně, dle aktuální epidemiologické situace. ČR tak předběžně, vycházejíc ze zkušeností s dodávkami léku, počítala s cca 2800 dávkami měsíčně. Toto množství však nepokrývalo ani polovinu měsíčně potřebného množství pro léčbu pacientů v ČR," píše se v dokumentu.

Šest dávek 

Česko tak Evropskou komisi a českou pobočku výrobce Gilead požádalo o navýšení a má přislíbeno 10 tisíc dávek na říjen a zvyšující se dávky v dalších měsících.

Roušky jsou povinné na mnoha veřejných místech.
PŘEHLEDNĚ: Vláda přitvrdila. Nová opatření se týkají škol, roušek i restaurací

Léčba jednoho pacienta počítá se šesti dávkami, stojí podle materiálu asi 56 tisíc korun. Nové dodávky bude ministerstvo fakturovat nemocnicím, které lék podávají, a těm ho posléze proplatí zdravotní pojišťovny konkrétních pacientů. Od příštího roku bude remdesivir hrazený podle úhradové vyhlášky.