Dosud poslední vlna registrací byla určená lidem od 50 do 55 let a byla spuštěná ve středu. K pátku se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbegera (za ANO) v této skupině přihlásilo asi 155 tisíc zájemců o očkování. Podle dat o vakcinaci jich asi 108 tisíc z celkem 686 tisíc v tomto věku už vakcínu dostalo jako jiné přednostní skupiny, například zdravotníci, učitelé nebo chroničtí pacienti.

Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od konce prosince. Zdravotníci dosud aplikovali více než 3,6 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má přes milion lidí. V pátek bylo podruhé za sebou očkováno více než 80 tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Rozvolnění nelze uspěchat. Hrozí další vlna epidemie, domnívá se Arenberger

Ambicí vlády bylo ale po Velikonocích očkovat 100 tisíc lidí denně. Kapacity očkovacích center a ordinací, kde očkují praktičtí lékaři, jsou pro takové tempo dostatečné, málo je ale vakcíny.

Arenberger tento týden doporučil starším pacientům, kteří čekají na očkování u praktického lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum. Minulý týden podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo v ordinacích na vakcínu 30 tisíc lidí nad 80 let a 100 tisíc lidí ve věku 70 až 79 let.

Očkování praktickými lékaři 

V souvislosti s očkováním postup státu dnes v pořadu CNN Prima NEWS Partir Terezie Tománkové kritizoval místopředseda spolku Mladí praktici Vojtěch Mucha. Praktičtí lékaři podle něj dělají všechno pro to, aby očkovat mohli, ale stát jim není schopen zajistit dost vakcín a preferuje očkovací centra.

"Stát stále dává najevo, že očkování praktickými lékaři je na vedlejší koleji, a my pak v očích pacientů vypadáme, že očkování nedokážeme zajistit," řekl. V minulém týdnu podle něj 500 k očkování přihlášených praktiků nedostalo vůbec žádnou vakcínu a někteří s očkováním z frustrace úplně končí.

Hotel Eliška.
Koronavirus vyprázdnil Karlovy Vary. Zoufalí majitelé nabízejí hotely k prodeji

Arenberger k tomu řekl, že stát s praktiky počítá. Připustil, že očkují méně, než byl původní plán, což podle něj bylo způsobeno zejména potížemi s distribucí vakcíny na úrovni krajů. Do ordinací podle něj bylo zatím dodáno 540 tisíc dávek a 435 tisíc bylo vyočkováno. Praktičtí lékaři podle něj budou hrát zásadní roli v budoucnu.

"Určitě budeme výhledově přecházet na standardní očkovací systémy, to znamená praktičtí lékaři nebo nemocnice," řekl. Dodal, že v následujícím půlroce se stát nicméně neobejde bez velkých očkovacích center.