Chůze je pro člověka nejharmoničtější a nejpřirozenější každodenní činností, která má na nás blahodárné účinky. Pro dítě je její zvládnutí důležitým milníkem. Naše těla se však vyvinula pro pohyb, ne pro sezení či ležení. Sedavý způsob života, který nezahrnuje adekvátní množství pohybu, vede k řadě nemocí, včetně „chronické únavy“ pohybového aparátu.

Očkování - Ilustrační foto
První lidé by mohli být očkováni proti koronaviru již za týden

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: Deník„Během života využíváme energeticky nejefektivnější schémata pohybů, která nám byla dána a aktivují se postupně hned od narození. Začínáme jednoduchým plazením, následuje lezení, pak se postavíme a rozběhneme, nekonec zvládneme i jemnou motoriku rukou. Během života jsme pak vlastní vůlí schopni tato schémata změnit, hlavně pokud se chceme naučit novým dovednostem,“ vysvětluje lékařka Marie Součková, primářka Lékařského podiatrického centra v Praze.

Vlivem prostředí, zátěže, nemoci či stáří však může náš pohybový aparát začít stávkovat. Pokud se nezaměříme na odstranění chyb a problémů, změní se tato „stávka“ v nevratnou poruchu. Jinak se bude chovat v zátěži kloub zdravý, jinak kloub vrozeně změněný, poškozený opotřebením, úrazem, zánětem, při metabolických chorobách, nadváze či v těhotenství.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí čtvrtečních regionálních Deníků.

K nejistotě a úzkosti přispívají média a představitelé státu nejednotným přístupem a nepřesnými informacemi.
Covid zamával s psychikou žáků i učitelů. Odborníci radí, jak udržet doma pohodu

Dále v magazínu Zdraví najde:

- Nepřátelé našeho spánku
- Půjčky na vánoční dárek? Špatný nápad
- Infračervené záření
- Seriál: Nejste v tom sami aneb Pomoc při odcházení

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.